Action-idealist på afveje

De kalder mig terrorist

Danidas magasin “Udvikling” nr. 4 | 2008

Hvordan ender en ung u-landsarbejder fra Nordjylland med at smugle guld fra Afrika til Asien for siden at bruge pengene til at købe våben, han kaster ned til oprørere i Nordindien? Spændende historie om en ægte action-idealist. Men vi savner fortællerens refleksion over de negative konsekvenser af hans valg.

Af Signe H. Damkjær

”Jeg ser, at slidsken lukker sig, og larmen og vinden forsvinder, og jeg ser også, at alle de tomme trækasser stadig ligger surret fast.

Piloten flader ud, vi flyver kun lidt opad. Jeg jubler indvendigt. Det første, afgørende skridt er fuldført. Våbnene er borte, hvor dejligt.”

EN DECEMBERNAT I 1995 regner 300 Kalashnikov-geværer, rifler og pistoler ned fra himlen over den indiske landsby Purulia, der ligger mellem Varanasi og Calcutta. Her starter Niels Holck sin fortælling De kalder mig terrorist. Bogen, der er skrevet i samarbejde med journalisten Øjvind Kyrø, er Niels Holcks egen beretning om, hvordan en ung mand fra Års i Nordjylland forsøger at udstyre de fattige landsbeboere i Vestbengalen med våben, så de kan forsvare sig mod overgreb fra delstatens kommunistiske styre. Våbnene er finansieret af guldsmuglerier i Afrika.

Nedkastningen lykkes, men våbnene havner i myndighedernes hænder. På vej tilbage bliver flyet tilbageholdt i Bombay. Det lykkes den 34-årige dansker at stikke af, men den øvrige besætning, fem russere og den britiske våbenhandler Peter Bleach, bliver arresteret og havner i Presidency Jail i Calcutta. Niels Holck, der dengang hed Niels Christian Nielsen, er nu eftersøgt af Interpol.

Da Niels Christian Nielsen udfører våbennedkastningen, har han allerede været på flugt fra dansk politi i 14 år. Som 20-årig bliver han anklaget for et bankrøveri og flygter fra Hørsholm politi kun iført underbukser. Livet som flygtning, hans søgen efter det åndelige og svaret på, hvordan man skaber en bedre verden, fører ham til Tyskland, Afrika, Latinamerika og ikke mindst til Indien, hvor han besøger den indiske bevægelse Ananda Marga. Niels Christian har allerede i Danmark stiftet bekendtskab med Ananda Marga, der lægger vægt på personlig og åndelig udvikling og socialt arbejde.

Niels Christian vender efter flugten i Bombay tilbage til Danmark, hvor han har levet mere eller mindre skjult i over 13 år. I de seneste år med myndighedernes viden. Han er i dag gift og har taget sin kones efternavn, Holck. Sammen har parret to små børn.

 

Hellige køer

Bogen er med hjælp fra journalisten Øjvind Kyrø skrevet i et underholdende, let og medrivende sprog. Det er spændende læsning at følge Niels Holck på hans rejse til alle verdens hjørner og hans personlige udvikling fra ung idealist til familiefar.

Men netop fordi Niels Holck har et ønske om at fortælle danskere om Indien, er det en skam, at brillerne, som læseren skal se Indien igennem, er fedtet ind i en vred ung mands noget unuancerede idealisme. I dag, 14 år senere, ønsker han stadig ikke at slagte nogen hellige, idealistiske køer for at diskutere eventuelle negative konsekvenser af våbennedkastningen, guldsmugleriet eller Ananda Marga. Bevægelsen bliver ofte betegnet som en sekt eller terrorgruppe. Det kan også undre, at han ikke forsøger at give læseren en dybere forståelse for konflikten i Vestbengalen, og hvordan den er filtret ind i et mere komplekst politisk billede af Indien.

Men det er øjensynligt heller ikke formålet med bogen. Niels Holcks hovedformål er at forklare, hvorfor han valgte at forbryde sig mod dansk og international lovgivning og forsyne landsbybeboere i Indien med våben. For at svare på det drager han den oplagte parallel til Blekingegadebanden. ”Når jeg læser bøgerne om Blekingegadebanden, får de mig til at tænke over, hvorfor de traf deres valg – og hvorfor jeg traf mine. Det er kun modstandskampen under Anden Verdenskrig, der anerkendes som et legitimt oprør.”

Netop her kunne man ønske sig, at fortælleren kunne se konsekvenserne af de valg, han har truffet i et større perspektiv.

Bogen får et interessant løft af englænderen Peter Bleach, der på mirakuløs vis overlever otte år under umenneskelige forhold i Calcuttas fængsel. På bogens sidste sider giver han sin version af historien, og en forklaring på hvordan både den britiske og den indiske efterretningstjeneste er involveret.

Justitsminister Lene Espersen slog i april 2002 fast, at Niels Holck ikke kan udleveres til Indien. Men i juni samme år kom den nye terrorlovgivning, og i februar i år udtalte Anders Fogh Rasmussen under sit besøg i Indien, at Danmark er villig til at udlevere Niels Holck på betingelse af, at han bliver behandlet ordentligt og ikke kan dømmes til døden.

De kalder mig terrorist af Niels Holck og Øjvind Kyrø udkom den 20. maj på forlaget People’s Press. 272 sider. Pris 249 kroner.