BØH – om tro og overtro

Aldrig har kendsgerninger været lettere tilgængelige. Alligevel breder uvidenheden sig, og stadig flere tror på overnaturlige fænomener – selv kirkens folk står og vakler. 

Vaccination vælges fra. Virksomhedsledere bruger ”erhvervs-clairvoyanter”, når de skal ansætte medarbejdere. Kærester bliver vraget efter råd fra ”krystal-healere” eller ”numerologer”.  Nogle påstår – mod klækkelig betaling – at de kan kommunikere med de døde. 

Hvordan navigerer man i dette virvar uden at miste forstanden? Hvad er forskellen på tro og overtro? Hvad er fup, og hvad er fakta? Hvordan gennemskuer man en charlatan? 

Øjvind Kyrø, som i årtier i radio, tv og den skrevne presse har beskrevet og afdækket ’den okkulte verden’, blandt andet i en serie dokumentar-programmer på DR1 med titlen ”Fornemmelse for snyd”. I programmerne blev mennesker, der påstod at have overnaturlige evner at få en million dollars, hvis de kunne bevise disse talenter. 

Desuden har han i en artikelserie i Weekendavisen afsløret den amerikanske Scientology-organisation, som har sit europæiske brohoved i Danmark.  I en DR-Dokumentar har han afsløret den indiske guru Sai Baba, som påstod, at han var gud selv, som en pædofil tryllekunster.

Øjvind Kyrø med James Randi, som udlovede $1 million til den, der kunne demonstrere overnaturlige evner – under kontrollerede forhold, så snyd ikke kunne finde sted. Pengene er aldrig vundet.

Sai Baba

Fornemmelse for Snyd

Klip fra TV-serien ”Fornemmelse for snyd” i DR1, hvor folk med påståede overnaturlige evner kunne opnå en million dollars, udlovet af den amerikanske tryllekunster James Randi.

Men først skulle de gennem en test, som skulle aftales af seriens uafhængige dommerpanel: advokat Merethe Stagetorn, hjerneforsker Peter Lund Madsen samt atomfysiker og jurist Preben Wilhjelm.