James Bond tilsat rigtige mennesker

Ulrik Schultz - Gidsel for fred

B.T. | 22.08.1997

Boganmeldelse: 4 ud af 5 stjerner

Af Peter Juul

Der er langt mellem snapsene i den magre danske dokumentar-tradition. Men denne bog er, med ganske få forbehold, et journalistisk mesterværk.

Omslaget lyver i ren og skær underdrivelse, idet der er tale om langt mere end en stærk personlig beretning fra et dansk gidsel i et tropisk jungle- fængsel – om 223 lange dage som guerillaernes fange i Colombia.

Om maskinmester Ulrik Schultz, som blev kidnappet på vej til arbejde. Men ikke mindst: Om hans danske familie, for hvem uvisheden blev et mareridt på nervepiller.

Ind til benet
Journalisten Øjvind Kyrø er nået helt ind til benet i denne histories lukkede land. Han er nået så langt, som det er muligt. Taget i betragtning, at to af sagens hovedparter nægtede at medvirke til gidsel-mysteriets opklaring. Både det danske udenrigsministerium og den bortførte danskers arbejdsgiver, F.L. Smidth, sagde nej.

Kyrø formår at gøre det komplicerede drama både enkelt og drønspændende. Han afslører de kyniske, kommercielle mellemhandlere i en verden af terror og løgne.

Han har både været inde på de bonede gulve og ude i den fjerneste krog af junglen for at finde sine kilder. Resultatet er blevet et næsten klassisk drama om krig og kærlighed, om løgn og latin, om følelser og forretning. James Bond tilsat rigtige mennesker.

Et lærestykke
Men først og fremmest er »Gidsel for Fred« et lærestykke i dokumenterende journalistik. Virkeligheden, som igen overgår fiktionen.

Eneste minus: Sprogligt har Kyrø skyndt sig lidt for meget. Og gidslets allerinderste tanker kommer aldrig frem.

Alligevel bør Kyrøs bog nu bruges som undervisning på Danmarks forkælede Journalisthøjskole. Og den bør ende som film: Spionen, der spillede to spil.

Komiteen for Cavlingprisen bør i år undtagelsesvis uddele journalistikkens pris til en nybagt forfatter. Nok er det altid nemmere at finde sandheden i bakspejlet, især med forlægger Asschenfeldts penge i ryggen (fire måneders rejsende research).

Men det ændrer ikke ved den kendsgerning, at ingen af Kyrøs kolleger helhjertet forsøgte at jagte sandheden, mens dramaet stod på i 1996. Dengang stod de fleste ret foran F.L. Smidths lukkede dør.

Ulrik Schultz, Gidsel for Fred, af Øjvind Kyrø. Peter Asschenfeldts nye Forlag.