Europa

Det diskrete kunstnerparadis

Fordybelse: Det sagnomspundne San Cataldo-kloster i det sydlige Italien har i et hundrede år inspireret danske videnskabsmænd og kunstnere til tusindvis af værker. Præcist hvor mange vides ikke, for det er fortroligt, hvem der får et gratis studieophold på det tidligere nonnekloster, hvis vingård skaber beåndede samtaler.

læs mere

Skæbnedage

Det er et politisk mysterium, hvorfor den nye justitsminister pludselig har besluttet at udlevere Niels Holck. Det hele er gennemsyret af storpolitik, siger hans advokat.

læs mere

Koplevs små skridt til døbefonten

Kjeld Koplev interviewede i timevis mennesker i DR om det, der inderst inde optog ham selv: religion og tro. Det tog næsten et liv for ham at lægge sin jødiske opvækst bag sig og turde blive døbt.

læs mere

Pensionisten, der nægter at falde til ro

Utallige gange ender diskussioner hos venstreorienterede med ordene: »Hvor er Preben Wilhjelm henne, nu vi har brug for ham?« Svaret er: Han læser om sin helt Jesus, spiller golf og bygger båd, når han ikke blander sig i debatten.

læs mere

Islams utilslørede kusine

Samvirke | 07.2008 På Balkan findes der en særlig gren af islam, kaldet bektashi, hvor kvinderne kan klæde sig udfordrende, alkohol er tilladt, og det er normalt at gifte sig med ikke-muslimer.

læs mere

Dygtige kriminelle

“Albanerne er dygtige til at være kriminelle,” siger kriminalkomissær Steen Honoré Pedersen, som på tredje år er udstationeret i Tirana af de nordiske lande for at dæmme op for den albanske mafias aktiviteter.

læs mere

Interview: Vi har alle brug for mirakler

“Folk har brug for at tro på mirakler,” mener baptisten og journalisten Øjvind Kyrø. Hvad mirakler angår, er han ellers lidt af en skeptiker: “Et mirakel er kun et mirakel, hvis sagen er videnskabeligt undersøgt og bekræfter.” I 2003 stod han bag DR1’s TV-serie ‘Fornemmelse for snyd’. “Hvis en person påstår at kunne læse min fremtid i kaffegrums og oven i købet tager penge for det, så er det vel kun fair at sætte det på en prøve.”

læs mere

Krigsskader med 30 års forsinkelse

Vi plejer at tænke på sukkersyge som en livsstilssygdom for velernærede vesterlændinge, men ny forskning viser, at sult kan føre til diabetes i flere generationer. I Cambodja mærkes nu eftervirkningerne af Pol Pots rædselsregime.

læs mere

Efter Guantanamo

De er aldrig dømt for nogen forbrydelse, men de blev holdt i fangenskab i Guantanamo-lejren i fire år. Nu har USA opgivet at retsforfølge dem og sat dem fri i Albanien – det eneste land, som ville tage imod dem.

læs mere

Den lydløse dræber, der blev præst

Efter 26 år som præst i Munke Bjergby på Vestsjælland træder Stephen Egede Glahn, en af Danmarks første jægersoldater og senere efterretningschef, der var med til at afsløre et hidtil ukendt statskup, nu frem og fortæller om sit dramatiske liv som toptrænet dræber og sognepræst.

læs mere

Mirakler på prøve

Christian Hedegaard er ifølge eget udsagn mirakelmager, og han har samlet tilhængere omkring sig i en nordsjællandsk landsby. Psykiateren Lars Søndergaard er skeptisk og bekymret over prædikantens praksis.

læs mere

De farlige ord

En bastant fordømmelse af islam i Martin Luthers Augsburgske Bekendelse, som er grundlag for den danske folkekirke, splitter teologer.

læs mere

Ny fortolkning af kirkens grundlag

Der skal udarbejdes en ny fortolkning af folkekirkens basale lære, mener to biskopper. Det må ikke hedde sig, at folkekirken »fordømmer « muslimer, selv om det står at læse i et skrift, der fastslår kirkens tro.

læs mere

Mercedeslandet

Æselkærre på landet. Mercedes i byen. Det tidligere kommunistiske mønsterland Albanien rummer store modsætninger.

læs mere

Dårlig reklame for Gud

Folkekirken har penge til restaureringer af kirkerne og indkøb af orgler, men det kniber med at finde penge til udbredelse af det glade budskab om Gud. Kirkens markedsføring er atomiseret, gammeldags og ineffektiv, siger kritikerne.

læs mere

Da biskoppen glemte Gud

Biskop Jan Lindhardt har lagt låg på sagen om Thorkild Grosbøll – præsten, der ikke troede på Gud. Kritikere er utilfredse med, at statsmagten dominerer folkekirken.

læs mere

Off the Record

Nogle FN-folk og udsendte hjælpearbejdere går i panik ved synet af et pressekort. De aner ikke, hvordan de bør omgås pressefolk, og det betyder, at journalisten kan havne i livsfarlige situationer.

læs mere

De dumme redaktører

Enhver udenrigsmedarbejder bør til jul give sin chefredaktør denne bog, så han kan se, hvor groft han undervurderer sine læsere/seere/lyttere. Han vil fortjent lide under de mange siders dokumentation af, hvor interesseret læserne er i udenrigsstof.

læs mere

King’s

Kings er et veritabelt fænomen i cigaretrygernes verden. Ingen rygere i verden er så trofaste som dem, der ryger denne korte cigaret, der ikke er blevet ofret en eneste reklamekrone på siden 1960.

læs mere