Den sidste kommunistiske stat i den vestlige verden venter kun på at blive fotograferet. Derfor er der på denne rejse en prisvindende fotograf med til at inspirere og styrke din kunnen.

Cuba er et af de mest fotogene lande i hele verden. Vi skal køre rundt i den vestlige halvdel af landet og finde ud af, hvordan det kan være, at Fidel Castro og hans våbenbrødre i 64 år har holdt sig ved magten – og hvordan cubanernes dagligdag ser ud.

Det er “dansk fotos mester” Per Morten Abrahamsen, som står for den fotografiske side af rejsen. Læs om hans bedrifter og priser til sidst i dette program.

Vi skal se et af verdens smukkeste landskaber, spise hummer og blive introduceret til nationaldrikken rom og de gode cigarer – ledsaget af musik, der flyder gennem gaderne. Vi skal køre i tog, i gamle amerikanske dollargrin, i kinesisk bus, i cykelrickshaw og svømme gennem påfuglefarvet, lunt havvand ved hvide strande. Og ikke mindst skal vi opleve verdens måske mest charmerende folkefærd, cubanerne.

Hver dag skal vi opleve noget interessant, smukt, muntert eller spændende, men der er også tid til, at man kan synke ind i den cubanske dagligdag og selv tage bestik af den.

Om Per Morten Abrahamsen

I over 28 år har han været i fronten – en banebryder i dansk fotografi.

Han er kendt for sine iscenesatte portrætter – Lars Von Trier, Bjarne Riis, Trine Dyrholm, Nicolai Coster Waldau, Mærsk McKinney, Mads Mikkelsen og mange andre har gjort ham berømt. Senest var det Dronningen, der bad ham tage nye, officielle fotos. Han har også lavet album-covers, teater og danse-projekter.

Per Morten Abrahamsen har udstillet i såvel gallerier som museer i både Danmark og udlandet. For eksempel i Aros Museum, Det Nationale Fotomuseum, Fnac i Paris og Bruxelles, Berlin og flere andre storbyer.

Læs mere om Per Morten Abrahamsen.

Om Øjvind Kyrø

Journalist, forfatter, rejseleder.

Kom første gang til Cuba i 1983. Har siden dækket landet for radio, tv og aviser samt arrangeret ture for Eventyrernes Klub, Journalisternes Efteruddannelse, teologer etc.

Læs mere om Øjvind Kyrø her.

To grupper

Vi deler os op i to grupper.

Den ene tager Per Morten Abrahamsen sig af (herefter betegnet PMA). Han vil gå med de rejsedeltagere, som har tilvalgt ”fotogruppen” på ekspedition i gader og i landskaber – og en enkelt dag i atelier. Sidst på eftermiddagen redigerer hver fotograf 10 fotos, som vises for PMA og de andre i foto-gruppen.

PMAs gruppe har hver dag en ny opgave:

 • Stemninger
 • Portrætter
 • Modelfotos
 • Reportage
 • Landskaber

Resten af gruppen – ledsagere, koner, kærester, venner og andre pårørende, som ikke skal lære at fotografere – tager med rejseleder Øjvind Kyrø til de lokale attraktioner.

Ofte vil de to grupper være sammen, især til morgenmad og aftensmad.

Program

Undervejs vil Øjvind holde foredrag om baggrunden for den cubanske virkelighed (historien; økonomien; Castro-dynastiet; rom-produktion; kirke, tro og overtro; uddannelsessystemet; kønslivet; socialistiske mærkesager etc.), så man behøver ikke at have studeret landets historie hjemmefra.

Desuden vil der blive holdt ”Rom-skole” udi denne væskes historie, dens anvendelsesmuligheder, dens smag. Smagsprøver vil blive uddelt og brugt i pædagogikkens tjeneste.

Der er fire klassetrin: a) lys rom, b) gylden rom, c) mørk rom, d) rom med årstal på.

OBS: Der kan nemt ske ændringer i programmet på grund af indtrufne omstændigheder, som ingen er herre over. Man skal derfor være bevæbnet med tålmod og godt humør.

Afgang fra Kastrup kl 6.25. Ankomst til Havana kl 18.50.

Indkvartering hos private (casa particular) nær den gamle bydel i Havana, hvor man får sit eget værelse med tilhørende badeværelse.

Det er som at bo med butler, hvor værtinden sørger for morgenmad, tøjvask etc.

Adressen er central; det er nær den berømte esplanade, Malecon’en, vi skal bo.

I hvert ‘casa’ er der fire eller fem værelser, og vi kommer til at bo tæt på hinanden – der vil max være 200 meter fra det ene casa (hus) til det andet. Alle spiser morgenmad i det ene casa.

Efter ankomst og indkvartering slentrer vi rundt i nabolaget, hvis man orker. Og får en mojito. Og måske et let måltid. Eventuelt en cigar. Nu gælder det om at blive ‘døgnvildheden’ (som nordmændene kalder jetlag) kvit.

Der er seks timers tidsforskel at overvinde.

Byrundtur med stop på Revolutionspladsen, der er omkranset af regeringsbygninger og ministerier.

Vi kører rundt i bedagede, standsmæssige køretøjer, og vi spadserer på toppede brosten i det gamle Havana, hvis centrale pladser er blevet smukt restaureret.

Vi ser alle de vigtige mindesmærker, går på den fornemme strøggade Prado, og spiser frokost* et mindeværdigt sted.

Om aftenen er der mulighed for at spise i en af de fremragende private restauranter (paladar’er).

”Øjvinds gruppe” går i Ernest Hemingways våde fodspor. Han boede i over 20 år i Cuba, og vi kører ud til hans hus i en forstad til Havana og slår derpå et smut til fiskerlejet Cojímar, hvor han stod ud på dybhavsfiskeri sammen med sin gast Gregorio Fuentes, der danner figur for romanen ”Den gamle mand og havet”, som Hemingway fik Nobelprisen for.

Efter sin død er hans landsted Finca Vigía blev omdannet til museum, hvor vi kan se hans jagttrofæer på væggene, hans skrivemaskine og nogle af de 8.000 bøger, han omgav sig med. Det hele ser ud, som om han netop er gået ud af døren.

Herefter besøger vi en romfabrik og får en illustrativ fremvisning af, hvordan denne væske fremstilles. Vi spiser en frokost* på et fremragende spisested sammen med fotogruppen.

”Fotogruppen” er hele formiddagen med PMA ude i Havanas gader og gyder for at indfange stemningen i byen gennem linsen.
Om eftermiddagen sætter PM sig med fotogruppen og ser dagens billeder igennnem. 

Om aftenen er der mulighed for at tage på cabaret, fx den berømte ”Tropicana”, ”Parisienne” eller på ”Buena Vista Social Club” – som byder på show af verdensklasse. Også her er der mulighed for at fotografere.

Vi kører til Revolutionsarkivet, hvor man se de malerier, som Asger Jorn i 1968 udsmykkede bygningens indre med. I alt 82 kvadratmeter. Derpå videre til Revolutionsmuseet i det gamle præsidentpalads med spejlsal og hemmelige skjulesteder.

Fotogruppen tager med PMA ud i byen, hvor dagens opgave er portrætfotos. Sidst på dagen mødes gruppen og beser hinandens fotos – måske også andre deltagere har lyst til at se dagens arbejde.

Om aftenen er der mange muligheder for at besøge et musiksted i byen.

Om formiddagen fri leg for Øjvinds gruppe. Vi mødes til frokost og ser derpå en tobaksfabrik.

PMA fortæller sin gruppe om nøgenfotos. Vi har tre modeller til rådighed. Hver fotograf har en time til at instruere, lægge lys, eksperimentere.
Sidst på eftermiddagen gennemgår PMA billederne.

Om aftenen skal vi spise sammen med modellerne på landets måske bedste spisested* (Mick Jagger, Beyonce, familien Obama og Øjvind plejer at komme der).

Klokken 10 kører vi sydpå mod Trinidad, der ligger mellem Escambray-bjergkæden og Det Caribiske Hav.

Efter fire timers kørsel kommer vi til Cienfuegos, hvor vi tager en fromost og en lille byrundtur, før vi sætter os op i luksusbussen og kører den sidste times tid til Trinidad. Her bliver vi indkvarteret i centrum af byen, som af Unesco er udråbt til ‘Verdens kulturarv’. Trinidad blev grundlagt i 1514 og er kronjuvelen blandt Cubas kolonibyer.

Vi spiser hos vores værter, der står klar med aftensmaden*.

Bagefter mødes vi ved domkirken, hvor byens bedste musikgrupper spiller. Alle cubanske musik-genrer kan høres; både ‘son’, som er forløberen for den mere moderne salsa, samt andre rytmer, som slaverne tog med sig fra Afrika.

Om formiddagen går vi rundt på de toppede brosten på byvandring. Undervejs besøger vi en skole og ser eleverne sidde i række og geled iført skoleuniformer. Her er de mange gode muligheder for fotogruppen. I dag er dagens tema “Reportage”.

Vi besøger derefter boligen for en af de lokale sukkerbaroner og ser, hvor rig han var – næsten alt er importeret fra Europa, og hans lyserøde marmorbadekar er hugget i ét stykke og har intet afløb. Man havde husslaver til at tømme og fylde karret.

Om eftermiddagen kan man tage en tur i en saddel eller med hestevogn og opleve dalen, der ligger for foden af Escambray-bjergene. Der er også mulighed for at tage på en tre timers vandretur i en naturpark med tilhørende vandfald. Eller tage til stranden. Man kan også blot dalre rundt.

Der er om eftermiddagen også frit slag for fotogruppen til at udforske den smukke, gamle by, som FN har udråbt til at være en del af ”Verdens kulturarv”.

Om aftenen skal vi spise hummer i en restaurant*, hvor man dækker op med antikviteter fra byens afdøde rigmænd. Hummer er på disse breddegrader af typen langoster.

Vi kører ½ time ud til stranden, hvor man kan svømme, snorkle eller tage på ‘deep sea fishing’ (et tilvalg) og fange barracudaer eller marlin eller sværdfisk.

En af Trinidad’s førende danserinder giver under palmernes skygge en lektion i de basale salsa-trin, så de bliver indøvet til aftenens danseoplevelse.

Ved frokosttid kører vi hen ad kysten til en restaurant med hummer, fisk og andre havdyr på spisekortet – samt kølig hvidvin og øl. I sandet står der solsenge under den palmetækte parasol.

Om eftermiddagen viser PMA sin gruppe en serie billeder fra hans rejser og taler om billedbehandling.

Om aftenen flyder musikken over kirkepladsen, og man kan danse natten lang.

En lille times køretur til en sukkerbarons gods: Vi skal ud på landet og se, hvordan de rige og deres slaver boede. Og spise frokost*. Har man brug for en håndbroderede duge/servietter, er det her i Iznaga, man skal shoppe.

Hvis det gamle lokomotiv kører, hopper vi om bord og nyder hjemturen til Trinidad i togvogne fra 1920’erne – en af dem er en kombineret bar- og dansevogn.

Undervejs fotograferer PMAs gruppe landskaber – også mens vi kører i tog.

Når vi har spist en god middag* er der om aftenen i patioen i et særdeles smukt hus en koncert, arrangeret specielt for os, af en spændende duo, som har turneret i Danmark med stor succes. Duo Cofradia hedder den, Lia & Pachi hedder sangerinden og guitaristen.

I dag er der fri leg for Øjvinds gruppe. Man kan tage på vandretur, tage til stranden, slentre rundt i den smukke by.

PMAs gruppe afgør på demokratisk vis hvilket tema, der bør indøves bedre.

Sidst på eftermiddagen mødes fotogruppen og ser dagens skud og udvælger de bedste fotos, som skal vises for resten af gruppen om aftenen.

Om aftenen spiser vi afskedsmiddag på en god restaurant*.

Fri leg for alle.

Hen på eftermiddagen er der afgang til lufthavnen. Det tager fem timer at køre dertil.

Afgang fra José Marti Internationale Lufthavn ved midnatstid.

Ankomst til Kastrup kl 18.30.

Praktiske ting

MasterClass, udstyr

Udstyr, du skal have med, hvis du er i MasterClass:

 • Godt digital kamera
 • Computer med photoshop
 • Håndflash – gerne med trådløs betjening

Husk alle

 • Cigarklipper
 • Solbriller
 • Solcreme
 • Travesko
 • Myggesprøjt

Medbring gerne tøj, også fodtøj, som I bruger sidste gang i Cuba, og efterlad det på jeres cubanske bopæl som gave – eller til folk, I møder undervejs. Brugte mobiltelefoner (max to per person må medbringes), laptop (max 1) samt neglelak, læbestift og parfume er også stærkt efterspurgt. Og har I USB/memory-sticks eller hard-disc’s, I ikke bruger, så tag dem endelig med. Samt børnetøj.

Sikkerhed

Havana er den sikreste hovedstad i Latinamerika. Men selvfølgelig skal man ikke bære guldkæder, dyre ure eller tasker med pas/penge/kreditkort etc. på gaden.

Det er sikkert at opbevare sine værdigenstande på ens logi – og for ikke at friste nogen, kan man jo låse sin kuffert… 

Klima

Havvandet er omkring 24-27 grader. Luften er cirka 28-29 grader om dagen i vores rejseperiode, om natten ned til 20 grader. Medbring en trøje i tilfælde af, at vi bliver overfaldet af en koldfront. Det kan ske.

Vaccinationer

Ingen særlige vaccinationer er nødvendige. Statens Seruminstitut anbefaler ved et par ugers rejse under gode forhold følgende forholdsregler: Vaccination mod smitsom leverbetændelse (Hepatitis A), og vaccination mod difteri og stivkrampe.

Myg forefindes i Cuba, og det anbefales stærkt at medbringe myggebalsam. Der er ingen malaria-myg, men derimod myg af den slags, der kan smitte med dengue-feber.

Ved ankomst til Cuba skal man kunne fremvise en (engelsksproget) erklæring om, at man har en gyldig sygeforsikring. Henvend dig til dit forsikringsselskab og få sådan en erklæring.

Elektricitet

Strømmen på Cuba er 110 volt – normalt. Men nogle el-kontakter, typisk i badeværelset til barbermaskiner/hårtørrer, kan være 220-240 volt. Stik er som oftest den amerikanske type med to flade pinde.

Medbringer du kamera, barbermaskine, mobiltelefon el. lign., kan det anbefales at medbringe en adapter. Se denne vejledning.

Valuta

Medbring Euro i kontanter. Pengeautomater findes sporadisk, ofte virker de ikke, og kursen er elendig, hvis man vil hæve penge. Cuba er et kontant-land.

Hvor meget skal man veksle?

De dage, hvor der ikke er stjerne*markerede måltider, skal man regne med, at man kan få en god frokost og/eller aftensmad for, hvad der svarer til ca. 10-20 Euro. En øl koster typisk 2 Euro, en mojito 3 Euro. En flaske vin koster 12-25 Euro. En aften i en cabaret som ”Parisienne” beløber sig til 40 Euro, hvori der er indregnet et par drinks. Udover kunst, CD’er med musik samt rom, cigarer, kaffe og duge er der ikke meget andet at købe.

Alt i alt: Da man i snit skal betale ét måltid selv dagligt, er det fornuftigt at beregne 50 Euro pr person om dagen – så burde man være økonomisk velpolstret. 

Telefon og internet

Danske mobiltelefoner virker udmærket på Cuba, om end der ikke er lige god dækning alle vegne. Cuba har nogle af klodens højeste telefonipriser, fx kan det koste 26 kr pr. minut at ringe til/fra Danmark.

Der er for nylig åbnet zoner med WiFi rundt om i byerne, men forbindelsen er ofte så sløv, at fx Skype ikke kan bruges.

Hvis I har brug for en ‘nød-telefon’, man kan ringe til, har Øjvind en cubansk mobiltelefon, som konstant er åben: (+53) 51323501. Notér nummeret og bær det på jer, hvis I skulle have brug for mig undervejs, når I er på egen hånd.

Kort

Du vil ved ankomst få uddelt bykort på papir.

Download “Maps.me” app’en til din mobil, som er et land/bykort, der fungerer storartet ’offline’.

Visum

Når du søger visum, skal du meddele Øjvind dit pasnummer, udløbsdato for pas (pas skal være gyldigt 6 måneder fra hjemrejsedato) og dit fulde navn – sådan som det står i passet – samt fødselsdato, nationalitet og postadresse i Danmark.

Fly til og fra Cuba

Alt, hvad der vedrører fly til og fra Cuba, skal du selv bestille og betale.

Du bedes tage med disse fly:

Udrejse

 • Afgang den 17. april kl 6.25 med Lufthansa nr LH833 fra Kastrup (CPH) til Frankfurt. Ankomst kl. 7.55.
 • Afgang kl 13.50 fra Frankfurt med Condor nr DE2184.
  Ankomst kl. 18.50 til HAV – Havana.

Hjemrejse

 • Afgang den 27. april kl. 23.55 med Condor nr DE2185 fra HAV (Havana)
 • Ankomst den 28. april kl.15.45 til Frankfurt Intl
 • Afgang den 28. april kl 17.10 med Lufthansa nr LH830
 • Ankomst den 28. april kl 18.30 til CPH (Kastrup)

OBS: Flypriserne varierer som vinden blæser. For tiden (september 2022) koster denne billet 8.500 kr.

Det kan anbefales, at man booker direkte hos Condor.

Litteratur

“Fidel Castro”, Anne M. Sørensen (Jyllands-Postens Forlag, 2007), Politikens Latinamerika-korrespondent.

”Tropical Animal”, Pedro Juan Gutiérrez. Vandt Spaniens Alfonso Garcia Ramos Prize 2000.

“Cuban Revelations: Behind the Scenes in Havana (Contemporary Cuba)”, Marc Franc.
Nyhedsbureauet Reuters mand i Havana gennem 15 år har for nylig udgivet denne glimrende bog.

”Drømmehjerte”, Cecilia Samartin, er en storartet roman med hjertegribende, Kleenex-krævende episoder.

“Cuba”, Christopher P. Baker. Af guidebøger er Moon’s suverænt den bedste.

Pris

15.000 DKK

Dertil kommer et visum, som koster 350 kr.

Betaling

Beløbet skal være posteret på Øjvinds konto i Jyske Bank: 5033-1258546 den 1. marts 2023.

Spørgsmål og tilmelding

Hvis du har spørgsmål, skriv da til Øjvind eller ring til Per Morten på 28 13 90 10.

En måned før rejsen holder vi et Zoom-møde, hvor alle detaljer kan blive opklaret.

Tilmelding til rejsen sker ved at sende en besked til Øjvind efter princippet ‘først til mølle’.