Åndemanere: DR sviner os til

Danmark, Europa, Foredrag: BØH

B.T. | 15.03.2003

Af Kirsten Erlendsson

Clairvoyante, numerologer og astrologer føler sig snydt af TV-journalist, der vil afsløre fusk og snyd.

Allerede inden DRs nye dokumentarserie »Fornemmelser for snyd« er kommer på skærmen, fyger det om ørerne på TV-journalisten Øjvind Kyrø med trusler om erstatningskrav i millionklassen, pressenævn og fogedsager. Han har sat sig for at afsløre det okkulte og åndernes magt som psykologiske teknikker, som bruges af tryllekunstnere, og overtro.

Modsat beskylder clairvoyante, astrologer og numerologer Øjvind Kyrø for løgnagtig og uvederhæftig journalistik ved at lokke dem til at deltage i programmerne under falske forudsætninger, bruge skjult kamera og true med afslørende optagelser, hvis de ikke medvirker.

»Jeg er blevet kaldt for Danmarks mest ondskabsfulde journalist og truet med retssager og erstatningskrav i millionklassen. Det skorter ikke på vredesudbrud og breve fra advokater, men jeg sover roligt om natten. Vi har papirerne i orden,« siger Øjvind Kyrø, der oplevede lignende reaktioner i forbindelse med hans DR-dokumentarprogram om den indiske guru Sai Baba.

»Det er den største gang bondefangeri og svineri, jeg har været ude for. De har arbejdet med en skjult dagsorden, der skulle afsløre os allesammen som platugler og svindlere. Mine kolleger trøster mig med, at for 100 år siden blev sådan nogle som os brændt på bålet,« siger formanden for Dansk Clairvoyantforening, Gitte Walther, der har været med i TvDanmarks »Fornemmelser for mord« og med i programmet.


Forbrugerundersøgelse

»Vi har ingen skjult dagsorden. Vi betragter det som en ganske almindelig forbrugerundersøgelse,« forklarer Øjvind Kyrø og fortsætter: »Vi bruger ikke den sjette, men den kritiske sans, der er ved at forsvinde i en bølge af overtro, som folk kritikløst lapper i sig. Der er mange penge i det, og skattevæsnet har aldrig interesseret sig særlig meget for den branche, hvor man sjældent ser en kvittering.« »Det vil være spændende at se et rigtigt mirakel. Vi har taget fat i absolutte topfolk i Danmark indenfor astrologi, numerologi og clairvoyance – ikke en husmand i Smørumnedre. Vi har ladet dem teste i aftalte forsøg, og så har vi et uvildigt panel af folk, der er anerkendt som hæderlige personer, til at afgøre, om der er tale om fup eller den ægte vare. Kan det dokumenteres, at de besidder overnaturlige evner, så indkasserer de en million dollars fra amerikaneren James Randi, der i USA har gjort det til sin livsopgave at afsløre svindlere og humbugmagere og hjælpe ofrene til at forstå hvorfor og hvordan de er blevet narret,« siger DR-journalisten.

Randi, der selv er tidligere tryllekunstner, er blevet mangemillionær på sine TV-afslørings-shows. Han har endnu ikke udbetalt penge i de fem år, han har praktiseret, men nu beskyldes Randi selv for snyd af en anerkendt Howard-professor, Gerry Schwartz. »Det er da kun godt, at der bliver kikket kritisk på medier, men det ville være fint, hvis de også kikkede kritisk på kritikerne,« siger Thomas Breinholt, der startede TV-trenden med »Åndernes Magt« og siden »Klarsyn«. Her testede man 40 clairvoyante, inden man gik i gang med programmet.


Også dårlige medier

»Der går 100 på literen af dårlige medier. Som professor Preben Plum, der afslørede Madame Pilloni, sagde: »De få, der kan noget, er meget sjældne.« Vi har inviteret tryllekunstneren Niels Krøjgaard, der medvirker i DR-serien, til at komme med til Klarsyn og bevise, at han kan det samme som vores medie, men han undslog sig,« siger Thomas Breinholt. »Vi undrer os over, at de ikke spiller med åbne kort fra starten, men arbejder med en fordækt og skjult dagsorden. Vi kan sagtens tåle kritik. Det skal bare være åben og ærlig kritik. Vi ved godt, hvad vi kan. Det er ærlig snak i »Åndernes Magt« og »Fornemmelser for mord«. Der er hverken trukket fra eller lagt til, og tryllekunst har intet med sagen at gøre. De skyder sig selv i foden. Overfor ét af vore medlemmer kom Øjvind Kyrø med direkte trusler om, at hvis hun foretog sig noget, ville han være den første til vise afsløringer af TV-serier som »Fornemmelser for mord« og »Den sjette Sans««, siger Sten Krarup, talsmand for Clairvoyantforeningen. »Fornemmelser for snyd« har premiere torsdag aften på DR1. 

SYG: André Corell er et af de medier, der deltager i DR-serien. Han er ansigtslæser, og han siger, han kan læse folks sygdomme i ansigtet – her er han i færd med at undersøge deltagere for sukkersyge. Foto: Skandinavisk Film