Afrika

Dragen og Løven

Fra Kairo til Cape. Kineserne er overalt på det afrikanske kontinent. De giver gigantiske lån, anlægger jernbaner og veje – og etablerer militærbaser. Gentager Kina historien og handler, som de europæiske kolonimagter gjorde for 100 år siden?

læs mere

Tro og tilgivelse

Immaculée Ilibagiza, der overlevede folkemordet i Rwanda, fortæller, hvordan hun mødte Gud, blev reddet af sin urokkelige tro og lærte at forlade selv de værste skyldnere.

læs mere

Verdensrekord i voldtægt

Seksuelle overgreb på piger og kvinder bruges som et våben i landet, der huser “Afrikas Verdenskrig”, men straffes ikke – det mærkes nu i antallet af overgreb begået af civile.

læs mere

Ingen vil dø for Congo

En ny afrikansk militærstyrke er indsat i landet, efter at FN har indset, at de 20.000 blå baretter ikke har udrettet meget. Efter 13 års fiasko satser FN nu på, at 3.000 soldater fra Sydafrika, Tanzania og Malawi skal udrydde de herskende militser. Men planen har én fejl.

læs mere

Et gidsels opgør med Dansk Flygtningehjælp

Gidseltagning: Det amerikanske gidsel Jessica Buchanan beskylder Dansk Flygtningehjælp for at have sjusket med sikkerheden og har overvejet at lægge sag an mod sin tidligere arbejdsgiver. Nu har hun skrevet en bog, der fortæller om de 92 dage, da hun var kidnappet sammen med danske Poul Hagen Thisted i den somaliske ørken

læs mere

Guld og grønne skove

Kampen om Congos rigdomme har åbnet et nyt kapitel. Rwandas præsident Kagame – Afrikas Napoleon – prøver nu igen at skaffe sig fri adgang til Afrikas rigeste naturressourcer

læs mere

Et hjørne af en endeløs krig

Krigene i DR Congo vil ingen ende tage. I hjørnet, hvor Congo, Uganda og Rwanda støder sammen, har oprørsgruppen M-23 under ledelse af ”The Terminator” nu drevet både regeringstropper, FN-soldater og civilbefolkning på flugt.

læs mere

Vildt farligt

Truede dyr: Overtro, lækkersult og skovhugst får truede dyrearter til at forsvinde med alarmerende hast i Afrika. EU’s arbejde for at bremse jagten på vilde dyr har slået fejl.

læs mere

Verdens heldigste gidsel

Den 25. januar blev den danske hjælpearbejder Poul Hagen Thisted befriet af den amerikanske elitestyrke The Navy Seals ved en dristig aktion – kun takket være at han blev kidnappet sammen med en amerikansk kvinde. For første gang fortæller han nu om sin 92 døgn som gidsel hos somaliske pirater.

læs mere

Diktatoren

Den længst siddende diktator i verden er oliemilliardær og fra Afrika. Han har mødtes med præsident Barack Obama i Det Hvide Hus, selv om han er en brutal undertrykker og hersker over et af de mest lukkede lande i verden, hvor befolkningen er ludfattig. Men i juni 2011 var han vært for topmødet i Den Afrikanske Union, og derfor slap Øjvind Kyrø ind som den første danske journalist nogensinde. Det kan godt være, at Libyens Muammar Gadaffi er blevet væltet med hjælp fra Danmark og NATO, men han var en søndagsskoledreng sammenlignet med Ækvatorialguneias Teodoro Obiang.

læs mere

En dosis diktatur

Paul Kagame satte en stopper for folkemordet og er donorernes kæledægge – på trods af Rwandas problematiske rolle i massakrerne og udplyndringen af Congo og den hårde behandling af den interne opposition.

læs mere

Bekendelse af skyld

Forsoning er nøgleordet i Rwandas retsopgør efter folkemordet. Men den katolske kirke, der aktivt opfordrede til tutsiernes udslettelse, har stadig ikke erkendt sit ansvar.

læs mere

Opgør med massemordere

Den 48-årige rwandiske mand, der i onsdags blev fængslet i Danmark, mistænkt for at have deltaget i folkemordet i sit hjemland, er endnu en brik i et uhyre langvarigt og speget retsopgør.

læs mere

Heksebyen

I Ghana tror de fuldt og fast på, at hekse er skyld i færdselsulykker, fejlslagen høst, sygdomme, dødsfald, forbrydelser og fattigdom. Derfor udpeger de gerne deres mor eller hustru som ansvarlig for ulykken. Troen på hekseri er svær at få bugt med – ikke mindst, fordi heksene selv tror på det.

læs mere

Er det Kinas 53 nye provinser?

Kina tilbyder favorable lån til Afrika, som på sigt kan knytte kontinentet tættere politisk til Kina. Imens går det derudaf med kinesiske investeringer og infrastrukturarbejder – blandt andet til Afrikas nye olienation Ghana.

læs mere

Menneskeæder i puslinge-klassen

Når medierne undlader at fortælle om den mest dødbringende konflikt siden 2. verdenskrig, er det svært at fatte forråelsen. Virkeligheden i den såkaldte Demokratiske Republik Congo er, at over fem millioner mennesker gennem de sidste ti år er døde, fordi udenlandske hærstyrker og lokale militser har kæmpet mod hinanden om at plyndre Afrikas mest mineralrige land for diamanter, guld og ikke mindst coltan – ”det grå guld”, som er uundværligt i mobiltelefoner og computere. Til september kan man i Diamanten opleve multimedieforestillingen Stragne News om børnesoldater i Congo

læs mere

Kineserne kommer

Den Demokratiske Republik Congo har alt, men folk ejer intet. Rigdommene af mineraler som guld og diamanter er igen solgt til udlandet. Denne gang til Kina.

læs mere

Congo: For døde gælder ingen regler

Trods verdens største FN-styrke, et historisk frit valg og milliarder af kroner i bistand fortsætter kampene, flygtningestrømmene og udplyndringen. Reportage fra landet, der er scene for den største humanitære katastrofe siden Anden Verdenskrig.

læs mere

Med kilt og sækkepiber til Congo

Mændene har stadig ikke ramt guldåren, og måske rammer de den aldrig. Det er hårdt arbejde, og alligevel arbejder mange gratis – beskyttet af FN-tropper. Øjvind Kyrø rapporterer fra guldminerne i det nordøstlige Congo.

læs mere

Børn tvunget til at æde fjenden

Krigens gru: To congolesiske drenge fortæller om, hvordan de blev indlemmet i den berygtede Cobra-milits, som blev anført af en troldmand og en massemorder. Al moral dør, og forhærdelsen kommer i højsædet, når krig bryder ud i et forarmet land som Congo, hvor 5,5 mio. mennesker er omkommet i de sidste ti år.

læs mere

Congo betyder det modsatte af udvikling

I løbet at de sidste ti år er 5,5 millioner congolesere døde som følge af ’Afrikas Første Verdenskrig’. Ingen gør noget seriøst for at hjælpe – en undtagelse er EU, som donerer én milliard kroner om året til landet, som er i opløsning, både fysisk og moralsk. Øjvind Kyrø rapporterer fra hovedstaden i vest til Bunia i det østlige Congo.

læs mere

Gnuernes vandring mod døden

Hvert eneste år vandrer omkring 1,3 millioner gnuer de 800 km mod Masai Mara fra Serengeti i Tanzania, fordi græsset på den anden side af grænsen lokker. På vejen skal de krydse Mara-floden, den sikre død for hundredtusinder af dem. Her ligger krokodillerne og løverne nemlig parat til den årlige festmiddag i dette verdens største dyrskue…

læs mere

Misregeret

Verdensbanken foretog for nylig en meningsmåling, hvor et af spørgsmålene lød: »Hvis staten var en person, hvordan ville du så forholde dig over for ham?« Svaret lød: »Dræbe ham.«

læs mere

Kronik: I soldatens fodspor

At lave dokumentarfilm i Afrika om børnesoldater vil altid være risikobetonet. Når researchen afdækker belastende ting for den lokale regering, bliver det farligt. Det oplevede et dansk filmhold i Uganda. Det kom der alligevel en film ud af – også selv om danskerne afslog tilbuddet om at lade regeringens spindoktor lave manuskriptet til filmen, skriver kronikøren.

læs mere

Pigen med geværet

Den unge Bisrat symboliserede i 1984 i Weekendavisen Eritreas kamp for selvstændighed. 18 år efter traf journalisten hende igen, og nu er hun blevet symbol på det, det kæmpede for, en tryg dagligdag i frihed.

læs mere

Vi sejled’ nedad Congo-floden

Mange danske søfolk var for godt 100 år siden med til at plyndre Congo, og de beskriver køligt deres arbejde i dagbøger, der nu er kommet for dagens lys: Slaver i lænker, bjerge af elfenben, udslettelse af de indfødte. I dag har næsten intet ændret sig på Congo-floden.

læs mere

Absurde Angola

Nødhjælpsorganisationerne får lov til at tage sig af fattige og flygtninge, mens regeringen slås, og generalerne bliver rige på olie og diamanter.

læs mere

Absurd nød i rigt land

Angola er enhver imperialists drøm. Her kan man udvinde naturressourcer uden problemer, blot statsmaskineriet ‘smøres’. Samtidig dør folk af sult, for rigdommene bruges til at finansiere krigen.

læs mere

Den belejrede by

Huambo var engang en smuk by. Ny-Lissabon, kaldte portugiserne den. I dag ligger byen på den angolanske højslette i ruiner, kontrolleret af regeringshæren, men omringet af oprørere fra Unita.

læs mere

Sønderlemmende kritik af tribunal

FNs tribunal for Rwanda er plaget af nepotisme, bureaukrati, bestikkelse og mange andre misgerninger. Der foregår ting her, som ville være strafbare i mit hjemland«, siger dommer Lennart Aspegren fra Sverige og henviser til FNs to interne revisionrapporter, der har konstateret, at »ikke en eneste afdeling fungerer« i FNs tribunal for Rwanda, der har sæde i Arusha i det nordlige Tanzania.

læs mere

Baptister slås om folkedrab i Rwanda

Fem år efter folkedrabet i Rwanda er danske baptister fortsat ikke enige om, hvorvidt de gjorde nok for at fordømme gerningsmændene – eller måske ligefrem støttede dem. Danske baptister mødtes i weekenden for at bilægge en bitter intern strid om Det Danske Baptistsamfunds holdninger til folkedrabet i Rwanda i 1994. To baptister, advokat Ebbe Holm og journalist Øjvind Kyrø, har længe kritiseret kirkesamfundets ledelse for at have bagatelliseret folkedrabet.

læs mere

Har du set min far og mor

Mere end 100.000 børn har mistet deres forældre i Rwandas borgerkrig.
I begyndelsen var de tavse, stille og knugede. De sagde næsten intet. Men nu er de begyndt at synge. Nogle af dem er også begyndt at græde. Det er dejligt at se.

læs mere

Hævnens time er inde i Rwanda

De nye magthavere kan ikke længere kontrollere regeringshæren, som beskyldes for at begå ‘systematiske myrderier’ Rwandas egentlige magthaver, generalmajoren for den triumferende tutsi-dominerede hær, der siden den militære sejr også smykker sig med titel af vicepræsident og forsvarsminister, har ikke længere styr på sine tropper.

læs mere

Når borgerkrigen bliver hverdag

Det næsten mennesketomme Rwanda ligger grønt under os. Sigtbarheden fra cockpittet i Herkules-flyet bliver nedsat, da Goma dukker op. Vulkanerne gløder stadig og spyr aske. Kl. 15.55 bider dækkene i landingsbanen, og navigatøren maner til forsigtighed: ‘Her er ingen sikkerhed. Vi bliver omringet af folk, når vi åbner døren’. Den største tyv er nu den korpulente immigrationschef i spraglet skjorte, der har fået endnu flere guldkæder om hals og håndled siden katastrofen begyndte. Han kræver 800 kr. for et visum.

læs mere

På vandretur i en plyndret by

Den franske ambassadør i Rwanda har en fin smag. Det kan man forvisse sig om nede i boden om hjørnet, hvor hans vinkælder er til salg. Læg 60 kroner på disken, og der frit valg på alle hylder mellem hans rødvine.

læs mere

En flugt mod sult og frygt

Kvinden på fortovet var den, der fik det til at vende sig i maverne på de journalister, som ellers troede, at de havde set alt ondt i denne verden.
Hun sad der bare, på hug og kiggede fortvivlet på de forbipasserende franske militærlæger, der var blevet bedt om at se på hende. Langsomt løftede hun skørtet. Under hende lå et lille, dødt foster. Rædslen fra aftenen før havde fået hende til at abortere.

læs mere

Hjemme hos Rwandas diktator

Præsidenten ville hjem til middag, og det kom han. Hans fly faldt ned i hans have. I styrtet gennembrød det lille jetfly den tre meter høje murstensmur omkring præsidentboligen. Vragrester spredte sig i en ujævn vifte på 50 meters længde ind i parken, og noget af flyet brasede også gennem taget og ned i hjemmekontoret på anden sal.

læs mere

Oprørshærens stærkeste kort

Ranglet og med generte bevægelser byder Paul Kagame velkommen til et velbevogtet hus i udkanten af Rwandas hovedstad, som nu er hovedkvarter for de fremrykkende guerilla-styrker RPF (Rwandas Patriotiske Front).

læs mere

Slagtehuset Rwanda

Først da bilen kom nærmere, kunne man se, at det var en kvinde.
Hun stod midt på vejen med armene bredt ud. Kjolen var blå, og øjnene var ved at springe ud af deres huler. Sveden perlede ned ad hendes ansigt, der på samme tid tryglede om hjælp og var forvredet af rædsel.

læs mere

Rapport fra det ufattelige

Med gennemsvedt tøj kom de gående ind i Novotel, lykkelige over selv at være i live, men skygger gik over deres ansigter, når de kom til at mindes den skæbne, deres sorte venner, kærester eller kolleger har fået.

læs mere