God morgen, Rwanda – Er I begyndt at arbejde?

Øjvind Kyrø, erfaren og respekteret dansk udenrigsreporter, var blandt de få journalister der oplevede massakrerne på nært hold. Ti år senere er han vendt tilbage til Rwanda for at afdække folkemordets anatomi.

Bogen beskriver, hvordan en lille elite planlagde folkemordet for at beholde magten. Efter et attentat på præsidenten gik massakrerne i gang. Hver morgen opfordrede studieværten i radioen befolkningen til at “arbejde” – kodeordet for at myrde.

Men bag de lukkede døre i FN skete der ingenting, og FN-general Roméo Dallaire måtte gang på gang se sine anstrengelser for at standse myrderierne løbe ud i sandet. Blandt andet fordi pressen, hjælpeorganisationerne og stormagterne svigtede Rwanda – og deres egne idealer.

Hvid samvittighed

Med kølle, spyd, skruetrækker og kniv blev op mod én million tutsier myrdet under folkemordet i Rwanda i 1994, mens FN diskuterede, hvorfor det ikke skulle gribe ind. Det har Øjvind Kyrø skrevet en rigtig aktuel bog om – for lige nu foregår det i Sudan.

Mens verden så til

Rwandas hovedstad Kigali lugter af død. En død, der trænger ind i huden og ikke lader sig vaske af. FN-general Dallaire kører rundt i byen i sin hvide jeep for at se, hvordan det går med at evakuere de udlændinge, der endnu er tilbage i byen efter fire dage, hvor hutuer har myrdet og slagtet tutsier i et antal, så de nu ligger og flyder i store bunker på gaderne.Dallaire ser et opsamlingssted, hvor franske soldater lodser udlændinge ind i køretøjer, mens de håndfast holder fortvivlede rwandere væk.

Beretning fra Mørkets hjerte

ØJENVIDNESKILDRING. Over en million mennesker blev myrdet i Rwanda, mens verden så passivt til. Det var forfærdende og barbarisk, og efter endt læsning af Øjvind Kyrøs fremragende bog ønsker man blot, at Bill Clintons regering havde set stort på alle FN-hensyn, invaderet landet og stoppet folkemordet