Manden der reddede verden

En sen nat midt under Den Kolde Krig lød sirenerne på den russiske varslingsstation Serpukhov-15: Et amerikansk atomangreb var under optræk. USA havde afsendt atomraketter mod Sovjetunionen, meldte computeren. De ville ramme om en halv time.

Det var den 26. september 1983. Den Kolde Krigs køligste år, og for Jurij Andropov, USSR’s præsident, ville angrebet ikke komme som en overraskelse. Han havde frygtet det siden 1981, hvor Ronald Reagan blev præsident i USA.

Men Andropov blev ikke underrettet om alarmen.

For netop denne nat havde den 44-årige oberst Stanislav Petrov vagten på Serpukhov-15, og han besluttede, at det måtte dreje sig om en fejlmelding.

Men så lød alarmen igen. Og igen.

Manden der reddede verden er den spændende beretning om den nat, menneskeheden kom tæt på et atomangreb, der ville have lagt store dele af den vestlige verden øde.

Anmeldelser

Takket være ham

Det har Øjvind Kyrø begået en ganske spændende bog om, som ligeså meget handler om skræmmende storpolitik, som om Petrov selv, hvis skæbne berøres. Som journalist er Kyrøs skriveredskaber i top, og selve historien om Petrovs “heltedåd”, der ikke skal røbes for meget af her, er fængslende bogen igennem.

En ægte helt

Se en ekstra gang på forsidebilledet. Det forestiller den sovjetrussiske oberst Stanislav Petrov, som vi kan takke for, at verden ikke gik under for 30 år siden.

Anmeldelse Mogens Rukov

Jeg har netop afsluttet læsningen af Manden der reddede verden. Det er tematisk en omfattende bog. Drejer sig på en måde om hele tilværelsen. Mere specifikt på vores forsøg på at opretholde livet.

Den hemmelige helt

Atommanden. Længe vidste ingen, hvilken spektakulær bedrift Stanislav Petrov udførte på den sovjetiske varslingsstation Serpukhov-15. Siden er han belønnet for sin dåd – at undlade at gøre noget. En ny dansk bog fortæller historien om manden, der en nat i 1983 reddede verden fra ragnarok i terrorbalancens tid.

Stanislav Petrov bliver interviewet via tolk i udkanten af Moskva – i en restaurant på den lokale busterminal.