Den ukendte verdenshelt
Lokalavisen Frederiksberg| 29.10.2009
af Finn Edvard
Af Finn Edvard
Ny bog. Frederiksbergforfatteren Øjvind Kyrø har haft besøg af den russiske oberstløjtnant Stanislav Petrov, der i 1983 blev udråbt som ” Manden, der reddede verden”.
Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men den lille, hyggelige og beskedne mand, der sidder her ved spisebordet i en lejlighed på Mariendalsvej, er intet mindre end “Manden, der reddede verden” For den nu 70-årige, russiske oberstløjtnant Stanislav Petrov var en sen nattetime i 1983 så tæt på at starte en ny verdenskrig, som tænkes kan: Han var den ansvarshavende officer ved den militære kommando og kontrolpost Serpukhov-15, en bunker et kort stykke syd for Moskva.
Han var leder af en styrke på 100 mand, hvis opgave bestod i at observere advarselssystemerne.
Med fingeren på knappen
Den aften viste de satelitbaserede advarselssystemer pludselig, at USA havde indledt et misilangreb mod Sovjetunionen.
Med fare for sin personlige karriere valgte Stanislav Petrov dog at følge sin sunde fornuft og ikke indlede det gengældelsesangreb, der ellers var hans pligt i denne faretruende situation -midt under den kolde krig.
Fik reprimande
Der var på dette tidspunkt et mildest talt anspændt forhold mellem USA og Sovjetunionen, og selv om Stanislav Petrov med sin modige og fornuftige handling reddede denne verden for kaos og panik, så blev han ikke belønnet af sine sovjetiske foresatte, der tværtimod underlagde ham intense forhør og beskyldte ham for ikke at have adlydt ordrer. Han fik en reprimande, officielt for ikke at have udfyldt dokumenter korrekt under forløbet, uofficielt for at have vist advarselssystemets mangler, og stillet hans overordnede i et dårligt lys. Han blev dog ikke degraderet, men fik et stort minus i karakterbogen og hans ellers så lovende militære karriere var ovre. Han blev sendt til en mindre vigtig post, hvorefter han tog afsked med militæret.
Ny spændende bog
Først nu er hele historien kommet frem, og den danske forfatter og journalist Øjvind Kyrø har skrevet en bog om Stanislav Petrov og hele den utrolige hændelse.
Bogen udkommer til februar samtidig med en dokumentarfilm om hele forløbet.
Mere spændende end den mest spændende kriminalroman Petrov er i dag pensioneret og bosiddende i landsbyen Fryazino omkring 100 kilometer nord for Moskva. Han anser ikke sig selv som helt, men mener, at han gjorde sin pligt ved at optræde ansvarsfuldt, selv om hans overordnede dengang ikke kunne se det.
Beskedenheden selv
Han er beskedenheden selv, og giver udtryk for, at der er store kulturforskelle mellem Rusland og det Danmark, som han besøger i disse dage.
Han nævner, at der efter kommunismens fald er sket store ændringer i det russiske samfund – ikke alle til et gode.
For det hele handler ikke om materialisme, mener han, der mere ligner en professor i litteratur end en tidligere sovjet-officer. I disse dage er Øjvind Kyrø ved at lægge sidste hånd på bogen i lejligheden på Mariendalsvej, hvor der tidligere er skrevet spændende bøger om verdenspolitiske forhold.