DR Congo

Når god vilje gør skade

“Blodmineralet” coltan, der bruges i mobiltelefoner, har finansieret krig i Congo – og derfor er udlandet holdt op med at købe det. Men det har ikke stoppet konflikten.

læs mere

Verdensrekord i voldtægt

Seksuelle overgreb på piger og kvinder bruges som et våben i landet, der huser “Afrikas Verdenskrig”, men straffes ikke – det mærkes nu i antallet af overgreb begået af civile.

læs mere

Ingen vil dø for Congo

En ny afrikansk militærstyrke er indsat i landet, efter at FN har indset, at de 20.000 blå baretter ikke har udrettet meget. Efter 13 års fiasko satser FN nu på, at 3.000 soldater fra Sydafrika, Tanzania og Malawi skal udrydde de herskende militser. Men planen har én fejl.

læs mere

Guld og grønne skove

Kampen om Congos rigdomme har åbnet et nyt kapitel. Rwandas præsident Kagame – Afrikas Napoleon – prøver nu igen at skaffe sig fri adgang til Afrikas rigeste naturressourcer

læs mere

Et hjørne af en endeløs krig

Krigene i DR Congo vil ingen ende tage. I hjørnet, hvor Congo, Uganda og Rwanda støder sammen, har oprørsgruppen M-23 under ledelse af ”The Terminator” nu drevet både regeringstropper, FN-soldater og civilbefolkning på flugt.

læs mere

Menneskeæder i puslinge-klassen

Når medierne undlader at fortælle om den mest dødbringende konflikt siden 2. verdenskrig, er det svært at fatte forråelsen. Virkeligheden i den såkaldte Demokratiske Republik Congo er, at over fem millioner mennesker gennem de sidste ti år er døde, fordi udenlandske hærstyrker og lokale militser har kæmpet mod hinanden om at plyndre Afrikas mest mineralrige land for diamanter, guld og ikke mindst coltan – ”det grå guld”, som er uundværligt i mobiltelefoner og computere. Til september kan man i Diamanten opleve multimedieforestillingen Stragne News om børnesoldater i Congo

læs mere

Hjælp, jeg vil ud

For den eventyrlystne har Congo meget at byde på, deriblandt kakerlakker, kidnapninger, krybskytter og krig.

læs mere

Kineserne kommer

Den Demokratiske Republik Congo har alt, men folk ejer intet. Rigdommene af mineraler som guld og diamanter er igen solgt til udlandet. Denne gang til Kina.

læs mere

Congo: For døde gælder ingen regler

Trods verdens største FN-styrke, et historisk frit valg og milliarder af kroner i bistand fortsætter kampene, flygtningestrømmene og udplyndringen. Reportage fra landet, der er scene for den største humanitære katastrofe siden Anden Verdenskrig.

læs mere

Med kilt og sækkepiber til Congo

Mændene har stadig ikke ramt guldåren, og måske rammer de den aldrig. Det er hårdt arbejde, og alligevel arbejder mange gratis – beskyttet af FN-tropper. Øjvind Kyrø rapporterer fra guldminerne i det nordøstlige Congo.

læs mere

Børn tvunget til at æde fjenden

Krigens gru: To congolesiske drenge fortæller om, hvordan de blev indlemmet i den berygtede Cobra-milits, som blev anført af en troldmand og en massemorder. Al moral dør, og forhærdelsen kommer i højsædet, når krig bryder ud i et forarmet land som Congo, hvor 5,5 mio. mennesker er omkommet i de sidste ti år.

læs mere

Congo betyder det modsatte af udvikling

I løbet at de sidste ti år er 5,5 millioner congolesere døde som følge af ’Afrikas Første Verdenskrig’. Ingen gør noget seriøst for at hjælpe – en undtagelse er EU, som donerer én milliard kroner om året til landet, som er i opløsning, både fysisk og moralsk. Øjvind Kyrø rapporterer fra hovedstaden i vest til Bunia i det østlige Congo.

læs mere

Malaria – de fattiges død

Rapport fra verdens fattiggård og dødens forgård: I DR Congo er folk så fattige, at hundredtusinder af børn dør hvert år, fordi forældrene ikke har råd til at købe malariamedicin.

læs mere

Misregeret

Verdensbanken foretog for nylig en meningsmåling, hvor et af spørgsmålene lød: »Hvis staten var en person, hvordan ville du så forholde dig over for ham?« Svaret lød: »Dræbe ham.«

læs mere

Vi sejled’ nedad Congo-floden

Mange danske søfolk var for godt 100 år siden med til at plyndre Congo, og de beskriver køligt deres arbejde i dagbøger, der nu er kommet for dagens lys: Slaver i lænker, bjerge af elfenben, udslettelse af de indfødte. I dag har næsten intet ændret sig på Congo-floden.

læs mere

Diamanthandlernes gade

I krigens skygge lever en håndfuld hvide mænd af at handle med diamanter midt i Congos jungle. Øjvind Kyrø har besøgt Kisangani og diamanthandlernes gade.

læs mere

Monument over en bjergsom konge

Belgiens kolonimuseum er en storsået forherligelse af en racistisk kolonipolitik, mener Øjvind Kyrø, som har besøgt Leopold IIs samling fra det udplyndrede Congo.

læs mere

En flugt mod sult og frygt

Kvinden på fortovet var den, der fik det til at vende sig i maverne på de journalister, som ellers troede, at de havde set alt ondt i denne verden.
Hun sad der bare, på hug og kiggede fortvivlet på de forbipasserende franske militærlæger, der var blevet bedt om at se på hende. Langsomt løftede hun skørtet. Under hende lå et lille, dødt foster. Rædslen fra aftenen før havde fået hende til at abortere.

læs mere