Krig i Congo

MADE IN CONGO – Afrikas verdenskrig, massakrer og plyndringer

Congoleserne kunne være nogle af verdens rigeste mennesker, fordi det kæmpemæssige land er spækket med diamanter, guld, coltan, uran, kobber, tømmer, vandkraft.

Men denne velsignelse af råstoffer har altid været en forbandelse. Først af den belgiske konge, hvis tropper begik massemord på congolesere, der ikke fremskaffede elefenben og gummi. Millioner døde under kong Leopolds regime.

Da uafhængigheden kom i 1960, gik der kun et år, så var præsident Patrice Lumumba myrdet af belgiske og amerikanske agenter, som var bange for at miste indtægter og politisk magt.

Den næste præsident blev Mobutu, som systematisk plyndrede landet indtil 1997, da Rwanda og Uganda invaderede landet. Derpå begyndte ”Afrikas verdenskrig”, hvor en halv snes stater var involveret i at overtage magten – og rigdommene. Over fem millioner mennesker omkom under konflikten – det største tabstal siden 2. Verdenskrig.

Kaos regerer stadig i Congo, og i foredraget fortæller Øjvind Kyrø om sine møder med krigsherrer, kannibaler, officerer og viser fotos af det storslåede land, som er et af verdens allerfattigste trods sin rigdomme.

Booking

10 + 4 =

Foredrag

Book mig til at holde
et ikke-kedsommeligt
og inspirerende foredrag

*

Dette foredrag har været holdt på
Louisiana Lectures i Humlebæk,
for internationale studerende
på Danmarks Journalisthøjskole

*

Skriv eller ring og få et tilbud
på tlf. 30 22 52 12
eller okyroe (snabel-a)gmail.com