Latinamerika

De tyvstjal min virksomhed

900 flotte biler, 200 medarbejdere og et årligt overskud på to millioner dollars. Det gik godt for REX biludlejning – et af de få private danske erhvervseventyr på Cuba. Og så tog den cubanske stat over.

læs mere

Hvad er fremtiden for Cuba?

Præsident Trump behøver ikke at straffe den cubanske regering – den klarer det udmærket selv, skriver journalist og forfatter Øjvind Kyrø i denne analyse af nutid og fremtid for Cuba. Han har i tre årtier rapporteret fra og om Latinamerika. Cuba er tæt på bankerot, og der er ingen redningsmænd i sigte, lyder hans vurdering.

læs mere

Rokker ikke ved magten

Det historiske nybrud mellem USA og Cuba vil betyde øget trafik af amerikanere til Castro-brødrenes palmeø. Men der er intet i aftalen, der vil svække den sidste kommunistiske bastion i den vestlige verden. Tværtimod.

læs mere

Anmeldelse: Der var engang et Brasilien

Filmhistorikeren og fortælleren af film Mogens Rukov sidder i Rio de Janeiros lufthavn. Med fri bar i loungen, skal snart hjem på første klasse til Danmark. Det er den altid høreværdige Øjvind Kyrø og ekspert i Latinamerika, der interviewer filmmanden om dennes fjorten dage i byen, der er verdensberømt for sin kæmpestatue af Jesus og et netop overstået VM i fodbold.

læs mere

Socialismen opdateres

Raúl Castro åbner forsigtigt for privat initiativ. Men Cubas nye spirende gruppe af selvstændige behandles som bonsaitræer; de må gerne se ud som rigtige træer, men de bliver holdt kunstigt små.

læs mere

Kolera i kommunismens tid

Jeg stiller det sædvanlige spørgsmål: »Hvordan går det?« og får det sædvanlige svar: »Alt er, som det plejer.« Og dog: Memory-sticks deles rundt med oplysninger om alle de ting, man ellers aldrig får at vide. Og Chávez er død, Castros ven – hvordan skal det nu gå med strømmen af olie og penge fra Venezuela?

læs mere

Frie ord fra Revolutionspladsen

Cubanerne er vant til Fidel Castros timelange taler, men onsdag benyttede de en sjælden lejlighed til at høre en mand, der ikke tilhørte regimet: Pave Benedikt den 16. Pavens tilbud om hjælp til at finde en ny samfundsmodel for Cuba vil dog næppe blive modtaget.

læs mere

Radio – Bag Cubas charme

En rundtur i det eneste kommunistiske land i den vestlige verden.

Forfatteren Leonardo Padura og rejseleder Ole Hellstrøm samt menige cubanere fortæller om forbrydelser, musik, rom og elværker, fremstillet i Holeby. Og dissidenten Oswaldo Payá, som senere blev dræbt i en mystisk bilulykke, beretter om undertrykkelsen af af oppositionen. Yoani Sanchez, Cubas mest kendte oppositionfigur, fortæller om at leve, som om man var et frit menneske, selv om frygten for militærdiktaturet hersker.

læs mere

Ruinen Cuba

Modtager af Cepos’ frihedspris, bloggeren Yoani Sánchez, mener, at Castro-æraen snart er forbi. Selv kan hun ikke få lov til at forlade landet, men nu vil udenrigsminister Lene Espersen (K) personligt påtale det over for regimet.

læs mere

Romrejsen år 2011

I Cuba kan man ikke alene gå i Hemingways våde fodspor og drikke mojito, man kan også opleve de betagende bygninger, hvor Bacardiklanen solgte sin populære rom, indtil den flygtede fra Fidel Castros diktatur.

læs mere

En afslørende rejse

En guidet tur til Cuba kan være et glansbillede af virkeligheden – men andre gange finder turisterne ud af, hvordan Castro-diktaturet i virkeligheden fungerer.

læs mere

Rukov i Rio

Mogens Rukov (1943-2015) blev inviteret til Rio de Janeiro for at deltage som jury-medlem i en filmfestival.

I fire radioprogrammer fortæller han om at komme til den berømte by, om at skrive et manuskript til film, og de let afklædte kvinder, der ses overalt

læs mere

Mødrelandet

Det traditionelt mandsdominerede Chile regeres fra i morgen af en kvinde – og værre endnu: en ateist og enlig mor. Hendes første handling var at udnævne en regering med ti mænd og ti kvinder.

læs mere

Politiker i særklasse

Da Lula, socialistisk fagforeningsboss, blev valgt til præsident, frygtede diplomater og pengemænd for et nyt Cuba. I dag har landet rekordvækst, udlandsgælden betales til tiden og ledere fra verdens stormagter bejler til Brasilien.

læs mere

Maipos svale brise

Den smukke Maipo-dal i Chile er kendt fra supermarkedets vinflasker. Men den byder også på spændende historie, betagende Andestinder, varme kilder og hujende cowboys.

læs mere

Langt fra Havana

Det er ved at være sidste udkald for at opleve uforstyrret idyl og øde strande på Cuba. Og der kommer man normalt kun med lejet bil – eller med bussen.

læs mere

Copa, åh

Når verdens rigeste, mest prominente og mest berømte mennesker besøger Rio, bor de på Copacabana Palace – hotellet ved ‘verdens mest demokratiske strand’.

læs mere

Paven med de røde sko

Fra 1960 og indtil pavens besøg i Cuba i januar havde kirken været ikke-eksisterende i Cuba. Her er historien om Cuba, kirken, og hvordan pavens besøg skubbede til cubanernes behov og længsel efter en åbning.

læs mere

Løjpen på toppen af verden

Det knirker i kraniet, når man endelig står der. Ikke fordi det var svært at finde frem – der er nemlig ingen vejskilte. Heller ikke fordi jeepen måtte forcere flere fossende vandløb, der strømmede over grusvejen og rev den med sig, mens en flok lamaer interesseret iagttog sceneriet. Men hovedet værker, og lungerne arbejder som blæsebælge i den tynde rene luft, fordi løjpen ligger i 5.345 meters højde.

læs mere

Ingen beviser for børnemord i organjagt

I over seks år har der cyklet en historie rundt i den internationale presse, som har været umulig at mane i jorden. Gang på gang er rygter spiret frem om, at der i det ludfattige Mellemamerika er bortført børn, som har fået deres organer bortopereret af skupelløse læger, hvorefter disse menneskelige løsdele er solgt til folk i de rige lande, som ville betale hvad det skulle være for at få en ny nyre, en lever eller let brugte hornhinder.

læs mere

Bagdelen er fordelen

Der er sjovere her, både for krop og sjæl. På Corvado-bjerget står Kristus og omfavner det hele. Hans udstrakte arme ses overalt nede fra Rio, denne syndige by i karnevalstiden, hvor den barske, daglige virkelighed ophæves og drømmene leves ud i en hed feber.

læs mere

Jernets mester

Når navnet Eiffel nævnes, ser de fleste hans berømte tårn i Paris for deres indre øje. Men den berømte franske ingeniør har meget, meget mere på samvittigheden. Rundt om i verden finder man stadig hans holdbare konstruktioner. Som i Chile hvorfra Øjvind Kyrø skriver om en af verdens mærkeligste kirker.

læs mere

I Robinsons skygge

Fortællingen om Robinson Crusoe tilhører verdenslitteraturens evergreens, og den rummer i sin kerne en virkelig tildragelse. Den har de forstået at koge suppe på på Robinson Crusoes Ø, der ligger i Stillehavet ud for Chile.

læs mere