Løjpen på toppen af verden

Bolivia, Latinamerika

Politiken| 08.03.1994

Af Øjvind Kyrø 

Det knirker i kraniet, når man endelig står der.
Ikke fordi det var svært at finde frem – der er nemlig ingen vejskilte. 
Heller ikke fordi jeepen måtte forcere flere fossende vandløb, der strømmede over grusvejen og rev den med sig, mens en flok lamaer interesseret iagttog sceneriet.

Men hovedet værker, og lungerne arbejder som blæsebælge i den tynde rene luft, fordi løjpen ligger i 5.345 meters højde.

På en bjergknold ved siden af ligger skihytten, som ifølge mindepladen over kaminen blev opført i 1943 af ingeniør Ral Posnansky i 5.300 meters højde. Her kan man købe coca-the til at lindre knirkeriet i hovedet foruden kaffe og øl samt kylling, kiks og hotdogs. 

Hytten tilhører ‘Den Bolivianske Andes-klub’, som holder åbent i højsæsonen fra januar til april. Klubben udlejer skiudstyr (55 kr. om dagen) og tilbyder skiskole – 6 dage for 500 kroner, inklusive udstyr og transport til og fra hovedstaden, for der er ingen overnatningsmuligheder i hytten. Der er 35 km ned til La Paz. 

Men selv om Chacaltaya er verdens højeste løjpe, bliver den ikke overrendt. 

– Der kommer omkring 2.500 besøgende om året, oplyser Maria Laura Prömmel, som er sekretær i Andes-klubben, der blev stiftet i 1939 og i dag tæller 250 medlemmer. 

Sandt at melde er fornøjelsen kort. Løjpen er knap 700 meter lang, den har et fald på 21 grader, og når sneen slipper op, står man i nede i 5.035 meters højde. 

Et dagkort til slæbeliften koster 55 kr. Det er den ældste lift i Sydamerika og af en type, der forlængst er forbudt i Europa. 

Veldædige italienske skisports-entusiaster har derfor foræret Andes-klubben en ny lift. Men den ligger i tolden og venter, fordi klubben ikke har penge til at betale gebyret. 


LANGREND PÅ GLETSCHER

Chacaltaya-bjerget har to toppe. Ovre på den anden gletscher er løjpen hele 1.700 meter lang. Men de små distancer rækker ikke for de bolivianske skiløbere, som må tage til Argentina eller Chile for at øve sig til at deltage i internationale konkurrencer. 

Fra løjperne kan man se langt, langt bort, hvis vejret er klart. Man kan stå og nyde de mange andre sneklædte tinder her i Andesbjergene, højsletten og Titicaca-søen.

Og pludselig – SE, SE! råber folk – svæver to kondorer lydløst side om side over løjpen. 

Chacaltaya er det eneste sted, man kan løbe slalom i de bolivianske Andesbjerge, for den eneste lift kører her. 

Derimod er der mange andre steder mulighed for langrend, nemlig i bjerge som Mururata, hvor der ligger en gletscher på 8 kilometers længde, i Alpamayo Chico, Ancohuma eller Chearoco. 

Forleden kunne klubben notere en verdensrekord. Med sponsor-støtte fra Bolivias største virksomhed – et bryggeri, der producerer den glimrende øl ‘Pacea’ – holdt man på Chacaltaya verdens højeste triatlon. 

Der blev cyklet op ad den stejle, ujævne grusvej med en iver, så deltagerne måtte smide sig i pløret foran skihytten, gispende efter ilt, når de kørte over målstregen. Derefter blev der løbet til fods og til sidst på ski. 

Men den lille gletschers bløde sne gjorde ingen forpustede. Kun de to majestætiske kondorers tyste svæven gjorde folk åndeløse. 


Club Andino Boliviano. Calle Mexico 1638, Casilla 1346, La Paz, Bolivia. 
Tlf. 324682.

……………

 

Opdatering: I dag er verdens højeste løjpe væk. Gletcheren, der var 18.000 år gammel, forsvandt i 2009 på grund af klimaændringer