Chile

Hyggeonkel fra Helvede

Bagsiden så dette foto på Facebook og spurgte indehaveren, Øjvind Kyrø, om ikke han ville skrive om det. Det har han nu gjort.

læs mere

Svensken stod fast

Den svenske ambassadør Harald Edelstam reddede mange liv med sin frygtløse indsats under det chilenske militærkup i 1973. Nu hyldes han i dansk film.

læs mere

Mødrelandet

Det traditionelt mandsdominerede Chile regeres fra i morgen af en kvinde – og værre endnu: en ateist og enlig mor. Hendes første handling var at udnævne en regering med ti mænd og ti kvinder.

læs mere

Maipos svale brise

Den smukke Maipo-dal i Chile er kendt fra supermarkedets vinflasker. Men den byder også på spændende historie, betagende Andestinder, varme kilder og hujende cowboys.

læs mere

A Nation of Enemies

Anmeldelse af bogen ’A Nation of Enemies’ af Pamela Constable og Arturo Valenzuela. W. W. Norton & Company.

læs mere

Ekspert i Stjernefødsler

Astronomi. Det Europæiske Sydobservatorium ligger i 2.400 meters højde ude i den chilenske ørken. En af de fasttilknyttede astronomer er danskeren Bo Reipurth.

læs mere

Jernets mester

Når navnet Eiffel nævnes, ser de fleste hans berømte tårn i Paris for deres indre øje. Men den berømte franske ingeniør har meget, meget mere på samvittigheden. Rundt om i verden finder man stadig hans holdbare konstruktioner. Som i Chile hvorfra Øjvind Kyrø skriver om en af verdens mærkeligste kirker.

læs mere

Elskovshotellet

I Chile kan hjemløse elskende indlogere sig i ufattelig luksus på et hotel der er indrettet til hyrdetimer.

læs mere

I Robinsons skygge

Fortællingen om Robinson Crusoe tilhører verdenslitteraturens evergreens, og den rummer i sin kerne en virkelig tildragelse. Den har de forstået at koge suppe på på Robinson Crusoes Ø, der ligger i Stillehavet ud for Chile.

læs mere

Her er verdens største hul i jorden

En fjerdedel af al den kobber, der bruges på jorden, brydes i Chile. Kobber er Chiles næststørste eksportindtægt. Nu er også finnerne gået ind i klodens største kobbercenter.

læs mere