BØH – om tro og overtro

Aldrig har kendsgerninger været lettere tilgængelige. Alligevel breder uvidenheden sig, og stadig flere tror på overnaturlige fænomener – selv kirkens folk står og vakler. 

Vaccination vælges fra. Virksomhedsledere bruger ”erhvervs-clairvoyanter”, når de skal ansætte medarbejdere. Kærester bliver vraget efter råd fra ”krystal-healere” eller ”numerologer”.  Nogle påstår – mod klækkelig betaling – at de kan kommunikere med de døde. 

Hvordan navigerer man i dette virvar uden at miste forstanden? Hvad er forskellen på tro og overtro? Hvad er fup, og hvad er fakta? Hvordan gennemskuer man en charlatan? 

Øjvind Kyrø, som i årtier i radio, tv og den skrevne presse har beskrevet og afdækket ’den okkulte verden’, blandt andet i en serie dokumentar-programmer på DR1 med titlen ”Fornemmelse for snyd”. I programmerne blev mennesker, der påstod at have overnaturlige evner at få en million dollars, hvis de kunne bevise disse talenter. 

Desuden har han i en artikelserie i Weekendavisen afsløret den amerikanske Scientology-organisation, som har sit europæiske brohoved i Danmark.  I en DR-Dokumentar har han afsløret den indiske guru Sai Baba, som påstod, at han var gud selv, som en pædofil tryllekunster.

Booking

10 + 9 =

Foredrag

Book mig til at holde
et ikke-kedsommeligt
og inspirerende foredrag

*

Dette foredrag har været holdt på
utallige sognegårde landet rundt
samt gymnasier og seminarier

*

Skriv eller ring og få et tilbud
på tlf. 30 22 52 12
eller okyroe (snabel-a)gmail.com

Øjvind Kyrø med James Randi, som udlovede $1 million til den, der kunne demonstrere overnaturlige evner – under kontrollerede forhold, så snyd ikke kunne finde sted. Pengene er aldrig vundet.

Sai Baba

Fornemmelse for Snyd

Klip fra TV-serien ”Fornemmelse for snyd” i DR1, hvor folk med påståede overnaturlige evner kunne opnå en million dollars, udlovet af den amerikanske tryllekunster James Randi.

Men først skulle de gennem en test, som skulle aftales af seriens uafhængige dommerpanel: advokat Merethe Stagetorn, hjerneforsker Peter Lund Madsen samt atomfysiker og jurist Preben Wilhjelm.

Anmeldelser/Omtale

Interview: Vi har alle brug for mirakler

“Folk har brug for at tro på mirakler,” mener baptisten og journalisten Øjvind Kyrø. Hvad mirakler angår, er han ellers lidt af en skeptiker: “Et mirakel er kun et mirakel, hvis sagen er videnskabeligt undersøgt og bekræfter.” I 2003 stod han bag DR1’s TV-serie ‘Fornemmelse for snyd’. “Hvis en person påstår at kunne læse min fremtid i kaffegrums og oven i købet tager penge for det, så er det vel kun fair at sætte det på en prøve.”

Healerne kommer

Kvaksalveri. Den yderste højrefløj og venstrefløj står sammen om blåstemplingen af udokumenterede eller tvivlsomme behandlingsformer. En ny undersøgelse viser, at der snart er dobbelt så mange healere som læger i Århus.

Mirakler på prøve

Christian Hedegaard er ifølge eget udsagn mirakelmager, og han har samlet tilhængere omkring sig i en nordsjællandsk landsby. Psykiateren Lars Søndergaard er skeptisk og bekymret over prædikantens praksis.

At tro på det utroligste

Ophavsmanden til fire tv-programmer om okkulte fænomener, Øjvind Kyrø, fastslog i Holbæk Højskoleforening, at overtro hverken hører hjemme i religionens eller videnskabens verden.

Verden vil bedrages

Der er to ting, der kan få alle journalister til at glemme alt om gode journalistiske principper og kritisk fornuft. Og det er kongehuset og den okkulte verden, fastslog Øjvind Kyrø blandt andet i sit forrygende foredrag på Nr. Nissum Seminarium & HF forrige lørdag.

Dumhed i Danmark

Mundus vult decipi. Verden vil bedrages, men det vil en gruppe mænd og en enkelt kvinde ikke. Derfor har de skabt det uformelle netværk Skeptica, der med videnskaben som våben kæmper mod overtro og åndsformørkelse.

Set i tv: Strålende underholdning

Folk tror på det okkulte, fordi de ikke er så kloge. Ikke sådan at forstå, at de nødvendigvis er uintelligente eller tænker dårligt, men i den forstand, at de ikke ved så meget om den virkelige verden. Selv højtuddannede mennesker er forbløffende dårlige til at tænke praktisk.

Sai Baba: Svindler eller gud?

Nogle kalder ham en levende gud, andre en svindler og atter andre en pædofil forbryder, der misbruger børn og unge. Navnet er Sai Baba, men hvem er han, og hvorfor har han millioner af tilhængere?

Endnu en guru styrtet

I DR-Dokumentaren Forført, tilrettelagt af Øjvind Kyrø og vist i onsdags, fortæller de om hvorledes der overgik dem den enestående ære at få en samtale i enrum med guruen, som tog sig godt betalt. 20 af dem har indgivet anklager til det indiske retsvæsen, som endnu ikke har reageret. For Sai Baba har stærke beskyttere, bl.a. Indiens premierminister.

Din pikugle!

Tv-manden Øjvind Kyrø får anonyme opringninger forud for programmet ‘Forført’ om den indiske guru Sai Baba.