Din pikugle!

Foredrag: BØH

Ekstra Bladet | 26.01.2002

Af Gregers Dirckinck-Holmfeld

Tv-manden Øjvind Kyrø får anonyme opringninger forud for programmet ‘Forført’ om den indiske guru Sai Baba.

– Du er et svin!

Det er ikke småting, tv-journalisten Øjvind Kyrø må høre på i disse dage. På onsdag kl. 20 sender DR1 det meget omtalte dokumentarprogram ‘Forført’, der handler om den indiske guru Sai Baba, som nogle danskere er grebet af. Ikke alle har jublende forventninger til det program. Deraf de dramatiske opringninger, Kyrø får i øjeblikket. Prædikatet ‘svin!’ blev affyret af rejseleder Lidvin Virkesdal i telefonen fra Indien forleden. Virkesdal var i spidsen for den danske gruppe af Sai Baba-fans, som Øjvind Kyrø fulgte i nogle uger i sommer for at producere programmet sammen med tv-fotografen Jørgen Palmer.

Opringningen forløb som flere minutters konstant udskældning, hvorefter røret hørbart blev revet ud af hånden på rejselederen og en anden stemme ophidset råbte: ‘Din pikugle!’ Så sent som for to dage siden ringede en mand og sagde uden videre: ‘Dit næste liv bliver ikke godt.’

FØRT BAG LYSET
Kyrø er ikke i tvivl om, at de anonyme opringninger kommer fra folk med tilknytning til Sai Baba-bevægelsen. Muligvis nogle af de 23 deltagere i rejsen sidste sommer. 17 af dem forsøgte allerede i november at få standset programmet, fordi de mente sig ført bag lyset af Kyrø

– Hvordan ført bag lyset? 

– De mener, de havde fået garanti for, at programmet udelukkende ville omtale Sai Baba positivt. Men selvfølgelig giver man ikke den slags garantier.

– Hvad fik dem til at tro, du havde lovet dét?

 – At rejselederen skrev det til dem. Det vidste jeg bare ikke noget om før senere. Han sendte mig ganske vist en kopi af brevet til deltagerne. Men i kopien var ‘garantien’ omhyggeligt fjernet! Så i virkeligheden er det mig, der er ført bag lyset

BESKYLDES FOR PÆDOFILI

Tv-programmet ‘Forført’ bliver på 55 minutter. Fem minutter er redigeret ud på grund af protesterne fra rejsedeltagerne. DR’s ledelse har haft sagen forelagt og har indvilget i enkelte stramninger. Men ikke på det punkt, der især ophidser sindene: Beskyldningerne mod den 76-årige Sai Baba for at være pædofil. I udsendelsen medvirker dels to unge amerikanere med beretninger om, hvordan de har været udsat for seksuelle overgreb fra guruen. Dels den tidligere svenske topmand i Sai Baba-bevægelsen Conny Larsson, som nu er blandt de frafaldne. 

– Hvad svarer de danske Sai Baba folk på anklagerne? 

– I udsendelsen ville vi gerne have haft den danske Sai Baba-leder Thorbjørn Meyers reaktion på anklagerne. Men han nægtede at medvirke og henviste til en anden Sai Baba-tilhænger, Peter Pruzan. 

– Hvad siger han?

 – Han siger, at beskyldningerne er falske. Bl.a., at Conny Larsson selv er pædofil. Hvis vi ville have bevis for det, så kunne en navngiven svensk læge afgive en erklæring om det. Men det giver jeg nu ikke meget for, eftersom den nævnte læge er blevet fyret af Larsson. Han var knyttet til den behandlingsinsitution for narkomaner og alkoholikere, som Larsson er forstander for.

MIRAKLER ELLER TRYLLEKUNSTER

Det danske filmhold blev i Sai Babas mekka Puttaparthi nægtet adgang til at filme Sai Baba personlig i hans allerhelligste, hans ashram. Det er stedet, hvor også udvalgte danske rejsedeltagere fik lov at møde guruen efter at have stået i kø i mange timer siden kl. 4 om morgenen.

For at få Sai Baba med i programmet har DR siden købt et fem-minutters indslag produceret af australieren Peter Ray. Indslaget er med i ‘Forført’. Det viser bl.a. hvordan Sai Baba ‘mirakuløst’ tryller ure og smykker og ‘hellig aske’ ud af sine hænder. Asken påstås at have helbredende virkning, bl.a. på kræft. Rejselederen Lidvin Virkesdal er selv en af dem, der mener sig kræft-helbredt med den hellige aske.

De australske optagelser bliver i ‘Forført’ kommenteret af en dansk tryllekunstner, der påviser, at ‘miraklerne’ er udført med banale tryllekunst-metoder.

Der gøres i øjeblikket flere forsøg på at få programmet standset. Et af dem menes at komme fra Sai Baba-disciplen Jørgen Trygved, som skal ønske det australsk producerede indslag fjernet. If. troværdig kilde går påstanden på, at indslaget er erhvervet af Øjvind Kyrø og DR ‘under falske forudsætninger’. Jørgen Trygved er p.t. på rejse, og hans advokat Christian Wissum siger på forespørgsel: ‘Ingen kommentar’.

FORBLØFFENDE

Programmet ‘Forført’ beskriver også, hvordan det danske rejseselskab skulle erklære sig helt befriet for tvivl om Sai Babas guddommelige status, inden deltagerne stillede i kø for at møde guruen. Tilrettelæggeren Øjvind Kyrø:

– Forbløffende at opleve veluddannede, kvikke danskere holde totalt op med at tænke kritisk og bare parere ordre. Frem til onsdag afventer han med sindsro nye ophidsede opringninger fra – muligvis – de samme mennesker.