Set i tv: Strålende underholdning

Foredrag: BØH

Politiken | 12.04.2003

Af Thomas Harder

Folk tror på det okkulte, fordi de ikke er så kloge. Ikke sådan at forstå, at de nødvendigvis er uintelligente eller tænker dårligt, men i den forstand, at de ikke ved så meget om den virkelige verden. Selv højtuddannede mennesker er forbløffende dårlige til at tænke praktisk.

Sådan omtrent faldt ordene, da den amerikanske tryllekunstner James Randi afsluttede det seneste afsnit af ‘Fornemmelse for snyd’ (DR 1). Det var et meget lærerigt og vanvittig underholdende program: Det sker ret sjældent, at jeg sidder helt alene på et hotelværelse og hulker af grin, mens jeg på ægte Max Bjævermose-manér klasker mig på lårene, men sådan var det i torsdags. Det er længe siden, jeg har set noget så håbløst og uhyrligt grinagtigt som de forskellige okkulte næringsdrivendes forsøg på – nogle af dem måske i god tro, men det bliver det ikke meget bedre af – at snakke sig ud af de medvirkende eksperters kritiske kommentarer til deres jordstrålemålinger og aurafotografier.

Programmets form er perfekt i al sin udspekulerede enkelhed: James Randi tilbyder en million dollar til enhver, der kan bevise at have overnaturlige kræfter. For at komme til prøve hos ham skal man først testes af et dansk dommerpanel bestående af naturvidenskabelige og juridiske eksperter bistået af specialister i f.eks. stråling eller rumfartselektronik og fotografi. Aftenens ofre var en skare jordstrålemålere, hvis resultater var mildt sagt modstridende, og en direktør for et aurafirma, hvis målinger kunne simuleres i ethvert fysiklokale, og hvis aurafotografier viste sig at være lige farvestrålende og formentlig pålidelige, hvad enten man satte en rumforsker eller et blomkålshoved i stolen foran hendes fantastiske kamera. Deres søforklaringer var en vis, nu forhenværende, informationsminister værdige. På næste torsdag skal vi bl.a. høre om astrologi. Det skal nok blive fornøjeligt.