Sai Baba: 7 døgn med Øjvind Kyrø

Politiken | 02.02.2002

Fortalt til Lotte Thorsen

LØRDAG Står meget sent op. Min kæreste fra Tåsinge er på besøg. Henter morgenbrød. Egentlig skulle vi lave noget kulturelt, men ender med at gå ud og shoppe. Fortæller hende om de mange trusler om fogedretssager, vi har fået i den seneste uge fra Sai Baba-tilhængere. I juli deltog jeg og en fotograf i en rejse til Indien, hvor en gruppe danske tilhængere skulle møde deres guru. Mange af dem ønsker ikke længere at deltage i programmet, der bliver vist på onsdag, fordi det er kritisk over for Sai Baba. Hjemme igen kl. 18, hvor DR 2 viser ‘Den bortkomne Jesus’ – et program jeg har lavet med Ebbe Kløvedal Reich. Hans tese er, at Jesus er forsvundet ud af kirken gennem de sidste to generationer.

Laver en dejlig middag til min kæreste og et par venner. Blåmuslinger i kokosmælk med karry og italiensk brød til. Det bliver sent igen.

SØNDAG Står sent op. Bliver ringet op af min redaktør fra DR i Århus, der er taget ind for at hjælpe den stakkels redigeringstekniker, som siden mandag morgen har puklet med at redigere programmet færdigt. Jeg forlod ham onsdag aften, og han sidder stadig og arbejder på sløringen af de deltagere, der ønsker at komme ud af programmet. Oversætterne skal have programmet mandag morgen. Redigeringen har været præget af tekniske nedbrud. Forleden blev jeg ringet op af en Sai Baba-tilhænger. Ifølge ham er det Sai Baba, der sørger for nedbruddene. Jeg tror nu, det skyldes den syv år gamle harddisk.

Min kæreste rejser hjem om eftermiddagen. Klokken 18.30 får jeg besøg af nogle venner fra Århus. Jeg serverer min standard søndagsmenu: Spaghetti Carbonara efter Roald Als’ opskrift. Det vil sige uden fløde. Vi taler igen om programmet og den forløbne uges trusler. Jeg er blandt andet blevet ringet op fra Indien af rejselederen på vores Sai Baba-tur i juli. Han skældte mig ud i otte minutter, kaldte mig svin og løgner. På et tidspunkt blev telefonen revet ud af hånden på ham af én, der råbte ‘pikugle’ ned i røret. Det var tilsyneladende en tro discipel, der følte sig underløbet. Jeg er også blevet ringet op af en anden discipel fra København, der sagde, at det vil gå mig dårligt i mit kommende liv. »Du kender vel karmaloven«, som han sagde. Mine gæster går ved 22.30-tiden. Rydder op. Og går i gang med Jørgen Jensens 620 sider lange bog om Danmarks oldtid. Jeg skal interviewe ham i radioen fredag formiddag.

MANDAG Står op klokken ni. Klokken 10.30 kommer min morgencroissant-dame. Nemlig Bettina Vilmun fra B.T., der skal interviewe mig om dokumentarudsendelsen. Jeg laver café au lait til croissanterne. Vi bliver afbrudt flere gange af telefonen. Det er oversætterne fra DR, der er i gang med at tekste udsendelsen og skal have stavet nogle navne. Ved 18-tiden kom min 14-årige søn Markus. I et par sko i størrelse 46. Et nummer større end mine egne. Han er i voksealderen. Og spiser dobbelt så meget som mig. Vi lavede stegeben i ovnen og bagekartofler med hvidløgssmør. Og så sad vi ellers dér og åd med fingrene og følte os som sande vikinger. Så nyhedsudsendelserne i tv. Markus gik i seng ved 23-tiden. Jeg fortsatte med stenalderen og nåede ved 1-tiden til agerbrugets indførelse i Danmark 4000 f. Kr.

TIRSDAG Står op 6.30 for at servere morgenmad for Markus. Yoghurt med mysli til ham. Økologiske havregryn med rørsukker fra Guyana og en levertranpille til mig. Markus tager i skole. Og jeg tager en powernap på en time. Bliver vækket af telefonen. Det er fra P3. De vil lave en aftale om interview næste morgen klokken 7.00. Taler med min redaktør, der fortæller, at han aldrig tidligere i sin karriere har brugt så meget tid på at snakke jura. Og på at drøfte hvordan man skal behandle alle de trusler om søgsmål og klager, der strømmer ind til redaktionen. Og til generaldirektøren. Får udsendelsens tekster til gennemsyn. Bruger en del tid på at sammenholde oversættelsen med, hvad der bliver sagt.

Min gode ven Jørgen kommer til middag. Gule ærter med kogt medister, sennep og groft rugbrød. Markus spiser også med. Han kan godt lide sin fars mad. Jeg serverer ikke så mange grøntsager som hans mor. Jørgen og jeg får en julesnaps og en 47 til maden. Det er ordentlig øl. Må bede Jørgen forlade etablissementet ved 21-tiden. Jeg skal videre med oldtiden. Gik i seng med stenalderen og de første indvandrere i Danmark ved 1-tiden.


ONSDAG 
Står op klokken 6.00. Tager en vogn til Radiohuset og går op i studie 44. Jeg kommer på 7.15. Der er afsat tre minutter til indslaget om Sai Baba. Men det går åbenbart så godt, at det bliver til fem et halvt minut. Går i kantinen og læser morgenaviser. Taler med min redaktør. Programmet er helt færdigt nu. Undrer mig over, at det er første gang nogensinde, der er lavet en dokumentarudsendelse om Sai Baba. Jeg har søgt og søgt, men ikke fundet en eneste. Her er en mand, der påstår, at han er Gud og kan udrette mirakler og kurere alt fra kræft til fodsvamp. Han har 30 millioner tilhængere over hele verden, og den indiske premierminister kysser hans fødder. Hans politiske magt er enorm – også inden for retssystemet. I Indien er det lige så svært at rejse en sag mod Sai Baba, som det ville være at lægge sag an mod dronning Margrethe i Danmark. Men mærkværdigvis er der hidtil ikke ret mange journalister, der synes, det er en god historie. Ikke før nu, hvor jeg bliver ringet op af en stribe danske journalister, der fritter mig for opfølgningsmuligheder.

Går i ISO med min søn og køber ind. Jeg har inviteret 12 venner til middag og til at se dokumentarprogrammet sammen med mig, når det bliver vist i aften. Vi køber ind til dansk chop suey. Og så skal vi også have tre culotter. Går i gang med at lave mad. Bliver ringet op fra TV-Avisen. Det er lykkedes dem at få lederen af den danske Sai Baba-bevægelse, Thorbjörn Meyer, til at stille op i TV-Avisen i aften. Det er virkelig godt. Han har hele tiden afvist at medvirke i min udsendelse. Skræller grøntsager, piller hvidløg, dækker bord. En god veninde kommer med en islagkage og en af mine venner kommer med vinen. Han har nemlig bil. Det ender med, at jeg taler i telefon, mens de laver mad. Jeg er stresset. De andre kommer ved 18-tiden.

Vi begynder at spise. De siger, maden er perfekt. Midt under middagen ringer TV-Avisens vært, Reimer Bo. Han skal klædes på til at interviewe Thorbjörn Meyer. Vi når ikke at få dessert. Pludselig er klokken bare 20.00 og vi bærer spisebordsstolene ind i dagligstuen og tænder for fjernsynet. Heldigvis er mit gamle fjernsyn næsten lige brudt sammen, så jeg har købt et nyt med 16:9 format. Det er nemlig det format, udsendelsen er filmet i. Det er lige som nytårsaften lige før midnat. Og lidt som at være til eksamen. Jeg kan ikke finde hvile og står op bag alle de andre og ser udsendelsen. Endelig. Det er nu. Jeg er lykkelig over, at det er lykkedes. Og nervøs. Jeg ryger 4-5 cigaretter i løbet af den time, det varer. Jeg kender hver en sætning og hvert et klip.

Så er det slut. De klapper. Så kommer det nye, ukendte i TV- Avisen. Flot at de rydder toppen for finanslov for at bringe et fyldigt resumé og interviewet med Thorbjörn Meyer. Reimer Bo klarer det fint. Telefonen begynder at kime og der strømmer lykønskningsmail ind fra venner og kolleger. De andre går i gang med islagkage, espresso og cubansk rom. De sidste går ved 0.30-tiden. Jeg går lige omkuld. Uden oldtiden.

TORSDAG Står op klokken 06.00 og spiser morgenmad med sønnike. Læser Helle Hellmanns flatterende tv-anmeldelse i Politiken og powernapper til klokken 8. Tager ud i Radiohuset og tager imod telefonopringninger fra seerne. Der er mange, der ringer. Blandt andet en dansktalende kvinde fra Sverige, der mener, at jeg har misforstået det hele. Hun har nemlig været på Gran Canaria for nylig og gået ved siden af Sai Baba på gaden. Og så må han jo være allestedsnærværende.

Drikker kaffe med Jørgen Jensen på Nationalmuseet og forbereder radioprogrammet om oldtiden. Vi bliver afbrudt af min redaktør, der er blevet ringet op af en ung, dansk mand, som er blevet misbrugt af Sai Baba. Dét har vi ledt efter. Ser 19-direkte, hvor den danske forretningsmand og Sai Baba-tilhænger Jørgen Trygved indrømmer, at Sai Baba ved visse lejligheder har strøget unge mandlige disciple over kønsdelene med olie. Men at det er sket for at afhjælpe deres seksuelle problemer. Zapper. På TV 2 fortæller den danske designer Charlotte Sparre, at hun lige er kommet hjem fra Sai Baba i Indien. Hun er meget forundret over afsløringerne. Men det vil ikke afholde hende fra at tage af sted igen. Hun vil bare holde et vågent øje med ham næste gang.

Kører ind i DR’s diskotek og finder oldtidslyde til radioprogrammet i morgen. Vildheste. Lertrommer. Vildsvinebrøl. Og rensdyr. Kommer hjem 20.30. Orker ikke at lave mad. Vi bestiller pizza til Markus og lammekoteletter til mig. Hele huset ligner stadig en slagmark fra i går. Min rengøringshjælp kommer gudskelov i morgen. Læser de sidste 100 sider stenalder og går i seng ved midnat.

FREDAG Op 6.30. Sender Markus i skole og tager tre kvarters skønhedssøvn. Tager ind til Radiohuset og interviewer Jørgen Jensen. Er færdig med at klippe udsendelsen ved 14-tiden. Hold kæft, hvor er jeg mør. Jeg har faktisk tænkt på at slappe af her i weekenden.