Tv-afsløringer skaber splid blandt astrologer

Foredrag: BØH

Kristeligt Dagblad | 25.04.2003

Af Anne Korsholm

Astrologer kræver formands afgang efter hans optræden i tv-programmet »Fornemmelse for snyd«.

Flere astrologer kræver, at Astrologiforeningens formand, Pierre-Francois Bitsch, trækker sig, efter at han i tv-programmet »Fornemmelse for snyd« ikke kunne bevise, at astrologi virker.

I programmet lagde han horoskoper for fire mennesker på baggrund af deres fødselstidspunkt og -sted, og han kom med ialt 38 forkerte postulater om deres fortid og kun to rigtige. Nu kræver flere astrologer, at han går af.

– Det, der er sket, er en katastrofe. En person, som repræsenterer astrologforeningen som formand, bør ikke indlade sig med useriøs blindhoroskopi, skriver Leif von der Wehl for eksempel på foreningens hjemmeside og kritiserer, at Pierre-Francois Bitsch nu kommer med undskyldninger og forklaringer på det dårlige resultat på tv.

– Dit resultat er ikke godt, uanset, hvordan man vender og drejer det, fastslår han og kræver Pierre-Francois Bitschs afgang.

Nægter at gå af

En anden debattør, som kalder sig Eskild, håner på hjemmesiden Pierre-Francois Bitsch for ikke at have kunnet forudsige fadæsen.

– Hvis ens astrologiske metoder i øvrigt virker, så ville man være blevet advaret – og hvis de ikke virker, bør man ikke praktisere astrologi.

Men formanden vil ikke gå af. Han er i stedet ved at opsøge de fire testpersoner for at tale med dem om resultaterne igen, og han kritiserer nu de rammer, der var for testen, selv om det fremgår af udsendelsen, at han selv var med til at sætte dem.

– Jeg føler mig dårligt behandlet, udsendelsen var skamklippet, og jeg har nu indset, at viden om astrologi ikke kan formindles på så kort tid, siger Pierre-Francois Bitsch.

Danmarks førende erhvervsastrolog Karen Boesen siger, at han har skadet astrologien.

– Han faldt bare igennem med et brag, siger hun.

Selv blev hun i udsendelsen bedt om at udvælge en leder til et rejseselskab, men hun vidste ikke, at de fødselsdata, hun blev præsenteret for, var hentet blandt indsatte med lange fængselsdomme. Karen Boesen valgte en tilbagetrukket skraldemand, der har dræbt sin kone i fuldskab, som den bedste leder og forklarer bagefter i udsendelsen, at mordere og topledere ofte har samme planetkonstallationer i deres horoskop.

Hjemmeside for presseofre

Efterfølgende nægtede hun at medvirke i en test af astrologien foran et dommerpanel, og det samme gjorde andre af Danmarks kendte astrologer: Ole Giber, der har lagt mange kendtes horoskoper, sagde således nej, og det samme gjorde Christian Borup, kendt fra tv-programmet »Den 6. sans«.

Karen Boesen har netop oprettet hjemmesiden www.presseofre.dk, hvor hun selv og andre, der frivilligt eller ufrivilligt har medvirket i udsendelsesrækken, fortæller deres version af begivenhederne. Her bliver Øjvind Kyrø beskrevet som lusket, manipulerende og løgnagtig. Ingen af de medvirkende astrologer, clairvoyante, ansigtslæsere eller jordstrålemålere mener selv, at deres påståede evner har svigtet.

– For mig er det så enkelt, at Øjvind Kyrø snyder. Mit ansvar er, at jeg har været naiv. Selv kan jeg godt leve med udsendelsen, men jeg er rasende over fremgangsmåden, siger Karen Boesen.

Øjvind Kyrø siger om oprettelsen af hjemmesiden, hvor han og flere andre skeptikere også bliver præsenteret i tekst og billede:

– Det er ikke uventet. Jeg ved, hvor følsomt det er at blive afsløret. De folk besidder jo ikke særlige kræfter eller behersker særlige metoder, og så bliver de vrede og sårede, når det bliver afsløret. Men efter min mening er historierne på hjemmesiden en imponerende hob af erindringsforskydelser.

 

Fakta

Fornemmelse for snyd

Tv-programmet der er blevet sendt på DR har testet ansigtslæsning, clairvoyance, jordstrålemålere, auralæsere og astrologi. Delvist ved at opsøge de udøvende og lave en test af deres evner, uden at de udøvende vidste det, og delvist ved at tilbyde folk at lade deres evner teste foran et dommerpanel. Dommerne har været forsvarsadvokat Merethe Stagetorn, atomfysikeren Preben Wilhjelm og hjerneforskeren Peter Lund Madsen.

Udsendelsesrækken er officielt slut, men mange har selv henvendt sig til DR, fordi de mener at kunne bevise særlige evner. Muligvis vil der derfor blive lavet en ekstra udsendelse, hvor de bliver testet.