Min drømmerejse: Send svigermor til Congo

Colombia, Latinamerika

Politiken | 13.10.2007

… og hold dig ellers langt væk, siger journalist Øjvind Kyrø. Men fortbyen Cartagena i Colombia vil han gerne anbefale.

af Susanne Bjertrup

Øjvind Kyrø holder foredrag om Chile, hvor han har boet i tre år, på rejsemessen i Øksnehallen. Søndag 21. oktober klokken 12.45.

Øjvind Kyrø har rejst som journalist i Afrika og Latinamerika i mere end 25 år. Han var i Rwanda to gange under folkemordet i 1994 og har netop udgivet bogen ’Congo: Farezone 5’. Og så er han medstifter af ReporterRejser, som arrangerer rejser med journalister som rejseledere.

Hvilken rejse drømmer du om?

»Jeg har altid drømt om at komme til Timbuktu, først og fremmest på grund af navnet, som har spøgt i min bevidsthed, siden jeg første gang så det i Anders And. Jeg har læst alt, hvad jeg kan komme i nærheden af om stedet, men er lidt bange for, om der vil ske det samme, som da jeg besøgte Surabaya i Indonesien. Navnet lød så smukt, men byen viste sig at være den mest forfærdelige betonørken i Indonesien«.

Hvad indeholder en god rejse for dig?

»Overraskelser. Forbløffelser. Og frem for alt ikke koldt vand. Jeg er ikke til arktiske oplevelser, men mest til varme lande. I Danmark går jeg aldrig i vandet, før det er 23 grader«.

Har du været på en drømmerejse?

»Jeg har været på noget, der viste sig at blive en drømmerejse. Det skyldes dog ikke kun destinationen, men nok så meget på rejseledsageren – eller rejseledsagersken skulle jeg måske sige. Er man sammen med den rigtige, er det lige meget, om rejsen går til Ribe eller Rio«.

Hvordan forbereder du dig på en rejse?

»Jeg skal bare huske de tre p’er: penge, pas og pressekort. Jeg rejser ca. 100 dage om året, men tager sjældent til udlandet på ferie. Om sommeren vil jeg helst være i Danmark. Det er verdens smukkeste land, og så kan jeg tale sproget«.

Har du et godt rejsetip?

»Cartagena i det nordlige Colombia er den smukkeste by i verden. Normalt forbinder man Colombia med vold og kidnapninger, men her er der fred og ingen fare. Det er en gammel fortby, som spanierne fragtede alt deres guld og ædelstene hen til. Gabriel García Marquez var journalistelev der, og det er virkelig en magisk by. Indbyggerne holder konkurrencer om at have den smukkeste gade, så husene lyser i skønne farver, og det tager ikke lang tid at sejle ud til nogle koraløer, hvor der er bountystrande og friskfangede hummere. Hvis jeg skulle på bryllupsrejse i morgen, ville jeg booke en billet til Cartagena«.

Hvor skal du hen næste gang?

»Congo, som er det stik modsatte af Cartagena. Der tager man ikke hen for sjov. I ReporterRejser har vi joket med at lave en underafdeling, som skulle hedde SvigermorRejser. Her er det eneste, man skal investere i, en enkeltbillet til Congo«.

susanne.bjertrup@pol.dk