Med plasticpose over løverne

Afrika, Kenya

Berlingske Tidende | 18.08.2007

I luftballon over et af verdens bedste vildtreservater, Masai Mara i Kenya.

af Øjvind Kyrø

Stilheden på savannen flænges af et brøl og mørket af en stikflamme. Blæserne og brænderen er blevet startet og langsomt fyldes ballonen med varm luft. Klokken er 6.20 og mørket viger i øst. Det er snart halvanden time siden, vi blev purret og kørt gennem den kolde nat i firhjulstrækkere hen over de hullede grusveje.

    Michel, som hedder Theolier til efternavn og er ballonskipper, kommanderer os op i kurven, og pludselig stiger vi til vejs som en raket. Man får propper i ørerne, vi er 1.600 meter oppe i forvejen.

    »Hvad synes I om min plasticpose,« råber Michel og ser op på den 370 kilo tunge ballon.

    »Wau,« siger et par ombordværende briter og tager deres kameraer frem. De har hver især betalt 2.300 kr. for denne fotosafari over et af verdens bedste vildtreservater, Masai Mara i Kenya.

   Michel trækker et par gange i minuttet i håndtaget, der får brænderne med butangas til at sende en lang, glødende flamme op i hullet over os.

    »Det hele er utroligt enkelt,« forklarer han. Man udnytter forskellen mellem den kolde luft udenfor ballonens runde vægge og den varme, som flammen skaber inde i »plasticposen«. Vi svæver. Men hurtigt går det nedad. »Der er ikke noget sjov ved at flyve højt, det er alt for let,« siger Michel, og resten af turen flyver vi lige hen over træernes kroner. Michel ser gennem sine tykke brilleglas langt mere end turister med kikkerter og lange linser på kameraerne. Før vi andre kan ane andet end en prik, har han spottet dyret.

   »Se, derhenne klokken to ligger en hanløve og en hun i fin positur, og lige over på den anden siden af floden vandrer to hunner,« melder han, og vi stirrer skråt fremefter uden at se andet end vegetation. Men sandelig, Michel har ret, der er de, og de lader som om vi er ren luft, selv om ballonens hvæs kan høres viden om, og vi kaster en enorm skygge i morgengryet. Løven er majestæten her, og den ved det.

    Michel sender et par glødende hvæs op i ballonen, vi stiger, vinden tager os og fører vores kurv i retning af en flok gnuer. Men så snart de opdager den kulørte ballon nærme sig ovenfra, styrter de væk i hver sin retning. Det samme gør de vævre små thomson-gazeller, og gribbene letter fra trætoppene.

   Vi følger tæt savannens kurver og spotter en struds med hals og ben, der er lyserøde, og som afslører, at det er en han, og at den er brunstig, mens en flok heste med pyjamas ved navn zebra græsser fredeligt.

   Mellem de højlydte indsprøjtninger af varm luft summer stilheden, smørgule sommerfugle flakser over et vandhul. Solen er ved at få magt. Savannen vågner.

   Efter en time udser Michel sig et landingssted og melder positionen over sin radio til de to efterfølgende balloner og medarbejderne på jorden. Han beordrer sine passagerer til at lægge kameraerne væk, sætte sig på hug og knytte hænderne om to håndtag. Så kommer der ingen slinger i kurven, og vi sidder i sikker stilling i fald kurven skulle vælte om på siden.

   Vi hører og mærker, at fletværket i bunden af kurven fejer hen over det høje græs. Så et lille bump, og et til, og vi er landet, blødt og oprejst. Vi kan hoppe ud og ned på jorden. Michel slukker brænderne, »plasticposen« mister pusten og dejser om foran os. Et par jeeps kommer kørende mod landingspladsen, og passagererne bliver fragtet hen til et sted i nærheden, hvor folk fra de to andre balloner, som »Transworld Safaris« denne morgen har som højtbetalende gæster, også skal nyde en champagne-brunch.

   Imens bliver Michel på landingspladsen, tænder sig en smøg og ser til, at ballonen bliver rullet ordentligt sammen.

   »Er det ikke et herligt job, jeg har? Om lidt er min arbejdsdag slut, jeg kan spise lidt morgenmad og tage et par glas champagne med gæsterne, og så kan jeg lege turist resten af dagen,« siger han.

   Michel Theolier studerede arkæologi i ni år, før han fandt ud af, at det sande liv fandtes i bushen. Siden 1988 har han fløjet ballon over Afrika.

   »Næ, det er mine medarbejdere dér, som arbejder hårdt,« siger han og peger på en flok mænd, der bakser kurven op på en lastbil. Den største kurv vejer et ton. Mændene er oppe klokken fire hver morgen og gør klar til dagens flyvning, og tit arbejder de under opsyn af interesserede løver.

   Der lyder et dybt brøl i nærheden. »Simba!« råber mændene ved lastbilen. »Der er en løve derhenne ved krattet,« siger Michel og peger med cigaretten mod en bevoksning hundrede meter væk.

   »Men rolig nu. Jeg har kun én gang været ude for et angreb. Det var en hunløve med en nyfødt unge, som åbenbart følte sig truet og blev aggressiv. Den kom pludselig stormende mod os, og vi strøg ind i bilen og nåede at smække døren i sidste øjeblik. Men det var en undtagelse. Lad os nu køre over og få et par glas champagne til morgenmad. Klokken er jo kvart i otte.«

 

Balloninfo

 

Det koster 2.300 kr. for en ballontur, der inkluderer morgenmad og champagne.

 

En ballon kan flyve mellem 600 og 800 gange, før den må kasseres.

 

Det er vinden, der bestemmer, hvorhen ballonfarten skal gå. Aeronauten har kun få muligheder for at manøvrere ballonen, som mestendels består i at hæve eller sænke den.

 

En ballonfærd foregår om morgenen eller sidst på dagen, hvor luften er kølig og rolig.

 

Den største ballon, som »Transworld Safaris« ejer, kan fragte 16 passagerer plus kaptajnen.

 

Champagne-brunchen byder på en storslået morgenbuffet med kok, der tilbereder omelet efter ønske, juice, kaffe, the og champagne. Traktementet indtages på stole ved bord med dug på den åbne savanne nær landingsstedet.

 

www.transworldsafaris.com