Biskop angriber pressen i Grosbøll-sagen

Danmark, Europa

Jyllands-Posten | 25.09.2005

Taarbæk-præsten er en »misforstået uskyldighed«, mener Jan Lindhardt, biskop i Roskilde

Af Øjvind Kyrø

Biskop Jan Lindhardt giver pressen skylden for, at sagen om Taarbæk-præsten Thorkild Grosbøll gik op i en spids.
   »Pressen er dræbende for frugtbar debat, når journalister stiller sagen fundamentalistisk op,« siger Jan Lindhardt, biskop i Roskilde.
   Ifølge Lindhardt var det urimeligt at gøre sagen til et spørgsmål om, hvorvidt den omstridte præst tror på Gud eller ej, da virkeligheden er mere kompliceret.
   Efter tre hemmelige skriftemålssamtaler med sognepræsten fra Taarbæk finder Lindhardt, at Grosbøll er »en misforstået uskyldighed, fordi han ikke har evnet at udtrykke sig nuanceret nok«.

Mundkurv

Biskoppen har givet pastor Grosbøll forbud mod at udtale sig til pressen, fordi »han har sagt nok« og »bliver lokket af journalister til at sige mærkelige ting«.
   Under en seance i maj bekræftede Grosbøll den kristne trosbekendelse, og siden har Lindhardt bedt Grosbøll på skrift at udtrykke, hvad det er, han mener at have svaret ja til.
Denne redegørelse er biskoppen tilfreds med, men det får ham hverken til at opgive sit tilsyn med Grosbøll eller give ham hans – ytringsfrihed tilbage. Så længe pastor Grosbøll finder sig i den mundkurv, som biskop Jan Lindhardt har påmonteret ham, regner biskoppen med, at den omstridte sag er løst.
   Hvis Thorkild Grosbøll udtaler sig fra andre steder end prædikestolen, truer biskoppen med at opgive sit tilsyn: »Det ville ikke være klogt af ham. Jeg har betinget mig over for kirkeminister Bertel Haarder, at hvis jeg finder tilsynet umuligt, ville jeg træde ud af det, og så går sagen tilbage til hans bord«.
   »Jeg kan ikke komme i tanke om, at det er sket i nyere tid, at en biskop har pålagt en præst censur,« siger professor i kirkehistorie Martin Schwartz Lausten, København Universitet.
Thorkild Grosbøll ønsker ikke at udtale sig på grund af sin mundkurv.