F. L. Smidth optrådte amatør-agtigt

Ulrik Schultz - Gidsel for fred

Ekstra Bladet | 21.08.1997

Af KIM KASTRUP

F.L. Smidth-koncernen vildledte både pressen og familiemedlemmer til den kidnappede Ulrik Schultz.

Journalisten Øjvind Kyrø kritiserer i sin nye bog ‘Gidsel for fred’, der er bygget på blandt andet samtaler med den kidnappede Ulrik Schultz, F.L. Smidth-koncernen for at have håndteret den 223 dage lange gidseltagning på amatøragtig vis.

Og den såkaldte Colombia-gruppe, der af koncernen blev nedsat til at forhandle med oprørsgruppen ELN, beskyldes for både at have vildledt pressen og familiemedlemmerne til den kidnappede maskinmester.

Da tyskeren Karlheinz Dressel efter kun godt en måned blev frigivet, gjorde lederen af Colombia-gruppen Jan Carlsen alt, hvad der stod i hans magt for at undgå, at tyskeren gik til pressen med sin viden.

‘Ellers ville det komme frem, at FLS, hvis det skulle udtrykkes mildt, havde udsendt fejlagtige pressemeddelelser på det hæderkronede danske firmas brevpapir. Og resultatet ville være, at pressen ville begyndte at bore i denne sag, som han (Jan Carlsen) ikke selv havde det store overblik over.’ Så barskt beskriver Øjvind Kyrø inkompetencen hos den store koncern, og bogen giver også flere eksempler på, hvorledes familiemedlemmerne til Ulrik Schultz blev holdt hen i uvished, mens Colombia-gruppen allerede sad inde med en viden, som måske kunne have trøstet familiemedlemmerne, der gennemgik et følelsesmæssigt helvede under den 223 dage lange gidseltagning.

I bogen beskrives for første gang det spil bag kulisserne, der foregik, mens gidslerne, deres familie og offentligheden blev vildledt om de forhandlinger, der fandt sted.

Skjulte motiver

Det er beretningen om de skjulte tyske motiver til at understøtte den hemmelige tyske agent Werner Maus, der som mellemand fuldstændigt styrede forhandlingerne med carte blanche fra den tyske minister Bernd Schmidbauer. Werner Maus var på sin griske og hensynsløse facon tæt på at bringe hele forhandlingsforløbet til sammenbrud, og han blev godt hjulpet af ambitiøse tyske politikere.

Både F.L. Smidth og de danske myndigheder blev ført bag lyset, og det britiske ekspert-firma i kidnapninger Control Risk, som Colombia-gruppen havde hyret til at få gang i forhandlingerne, viste sig at være direkte uduelige.

Det er en beretning om gidslernes 223 dage i uvished om fremtiden og om familiernes forfærdelige tid, hvor deres håb skiftevis blussede op og slukkedes, når de upålidelige og delvis usande referater om forhandlingerne nåede dem.

Det beskrives med gribende ærlighed af dagbogs-optegnelserne fra Ulriks kæreste, Anne Tjell også kaldet Trille, der fuldstændigt får ødelagt sin tilværelse under gidseltagningen, men nægter at opgive håbet om at se sin elskede Ulrik.

Peter Asschenfeldts nye Forlag holder i dag et pressemøde, hvor bogen ‘Gidsel for Fred’ præsenteres.