Gud, Møllehave, Lindhardt og livet

Med venner i lys

Frederiksberg Bladet | 27.10.2009

‘Med venner i lys’ er en ny samtalebog med ungdomsvennerne Jan Lindhardt og Johannes Møllehave. Øjvind Kyrø har ført pennen, da de tre tog til Rom for at få ro og inspiration til en flok vise og åbenhjertige samtaler.

I forfatter og journalist Øjvind Kyrøs forord får man hurtigt forklaret den gnist, der udløste samtalebogen ‘Med venner i lys’, hvor ungdomsvennerne Jan Lindhardt og Johannes Møllehave, der har kendt hinanden i 52 år, og nu fik ideen om at tage til Rom for at samtale om livets store og små ting – især de store.

Samtalerne – eller den ene lange – foregik i kirker, på caféer, hos en boghandler, i restauranter eller sidst på aftenen i baren på Hotel Manfredi nær Den Spanske Trappe.

Her har de vendt de vigtigste forhold i livet: familie, kærlighed, det onde og det gode. Med den klarhed man har, når man ser begivenheder i bakspejlet, fortæller de begge med humor og visdom om livet, og de valg, som de hver især har truffet.

To teologiske kæmper

Jan Lindhardt har gennem sin tid som biskop i Roskilde været toneangivende teolog, og fremførte sine markante og underfundige synspunkter i pressen og i en serie bøger.

Som ung havde han svært ved at udtale sit eget navn, da han stammende, men valgte at udfordre tilværelsen og blev en af Nordens mest banebrydende forskere indenfor retorik – talekunst.

Johannes Møllehave behøver næsten ingen præsentation. Kendt for et rigt virke som præst, forfatter og fortæller. Shakespeare, Kierkegaard, Grundtvig og H. C. Andersen er blot nogle af de kæmper, han har gjort os andre klogere på.

Det er ikke mange ting, de to herrer er enige om, så bogen indeholder mange hede og gode diskussioner, som er gode at spejle sine egne holdninger i – og eftertænke over.

Øjvind Kyrø, der selv studerede teologi, før han kastede sig over journalistikken, har haft opgaven med at holde styr på samtalen mellem de herrer Lindhardt og Møllehave. Misundelsesværdigt, men også frygtindgydende. Han har forvaltet opgaven med overskud og nærvær.