Kristendom fortalt med finesse og anekdoter

Med venner i lys

Flensborg Avis | 17.12.2009

af Jacob Ørsted

“Med venner i lys” er en samtalebog med ungdomsvennerne Jan Lindhardt og JohannesMøllehave. Min søn øver sig for tiden hjemme i at læse Peters Jul op for sin klasse. Når ordene “Jeg glæder mig i denne tid” lyder, ja, så ruller minderne frem fra min egen barndom, som det jo ofte sker, når man genhører og genser ting fra sit eget liv.

De to livslange venner Jan Lindhardt og Johannes Møllehave har det på samme måde, da de er inviteret til Rom for at lave en samtalebog med Øjvind Kyrø som tøjleholder. Begge har de tidligere opholdt sig i Rom, og som de nu ser romersk arkitektur, kristen kunst og reciterer danske kunstnere i Rom, tager samtalen form.

Et første møde

Indledningsvis fortæller de om deres første møde ved det teologiske fakultet i København og hinandens familier. Møllehaves familie havde den tradition at invitere en fattig ung student til middag en gang om ugen, og på den måde blev de introduceret for hinanden. Lindhardt mente dog ikke, han var fattig, kun ung.

Under et besøg i Det Sixtinske Kapel bliver de to teologer gjort opmærksom på et billede af Gud med ryggen til og bar numse. Motivet med Gud set fra ryggen er startskuddet til bogens nok bedste kapitel. En livlig diskussion viser, at de to venner langtfra er enige om, hvor det onde kommer fra. Er det en del af Gud (Lindhardt), eller er Gud ren kærlighed (Møllehave )?

Gennem argumentationen øser de af deres store teologiske viden underbygget med sproglige finesser, litterære eksempler og anekdoter.

Tanker om døden

Gode historier er bogen fuld af. Har man læst noget af de to teologers mange værker, støder man dog ofte på gengangere. Gensynsglæden kan man så fornøje sig over, selv om det kan blive lidt altmodisch.

“Med venner i Lys” er bogens titel og stammer fra sidste linie i Grundtvigs opstandelses salme ” “Den signede dag med fryd vi ser”. Som en naturlig afrunding for to kristne forkyndere afsluttes bogen med tanker om døden i kapitlet, der kendetegnende hedder livet. En smittende glæde for livet har de begge samt en fast tro på livet efter døden.