Ny fortolkning af kirkens grundlag

Danmark, Europa

Jyllands-Posten | 11.06.2006

 

Af Øjvind Kyrø

 

Der skal udarbejdes en ny fortolkning af folkekirkens basale lære, mener to biskopper. Det må ikke hedde sig, at folkekirken »fordømmer « muslimer, selv om det står at læse i et skrift, der fastslår kirkens tro.

 

Folkekirkens lære baserer sig blandt andet på et skrift fra 1530, Den Augsburgske Bekendelse, som formulerer den lutherske tro, og heri står der, at man »fordømmer – muhamedanerne og alle deres lige.«

 

Toneangivende teologer som Niels Jørgen Cappelørn fra Søren Kierkegaard Forskningscenteret mener, at Den Augsburgske Bekendelse bør omformuleres, mens professor Svend Andersen fra det teologiske fakultet på Århus Universitet synes, at man må udarbejde en ny fortolkning af skriftet. Begge finder det dybt problematisk for en reel samtale med muslimer, at islam fordømmes i et så fundamentalt dokument.

 

Både biskop Niels Henrik Arendt i Haderslev og biskop Steen Skovsgaard i Lolland-Falsters stift erkender problemet og udtaler, at der er behov for en fortolkning af Den Augsburgske Bekendelse, så det kommer til at fremgå, at folkekirken ikke fordømmer muslimer.