Øjvind Kyrø, journalist og forfatter, Frederiksberg, fylder 60 år i dag

Politiken | 27.09.2012

Af Poul Einer Hansen

Rundet af et kristent miljø, han altid har respekteret og på en måde aldrig forladt, startede han med en exam.art. i kristendomskundskab, men skiftede hurtigt til journalistik og gennemførte uddannelsen ved Danmarks Journalisthøjskole.

Han blev journalist ved Weekendavisen og Berlingske og var i en periode også udenrigsredaktør på TV 2 Nyhederne. Hans foretrukne område blev ulandsforhold med særlig vægt på Latinamerika og Afrika, og i tre år var han freelance-korrespondent i Chile.

Hans første markante udgivelse var ’Gidsel for fred’, der handler om kidnapningen og frigivelsen af en dansker i Colombia.

Senere fulgte bøger som ’God morgen, Rwanda’, ’Congo: Farezone 5’ og den pinligt aktuelle ’De kalder mig terrorist’ om Niels Holck.

De sidste 10-20 år har Kyrø som journalist levet af freelance-opgaver for diverse aviser, magasiner og medier, især Danmarks Radio, hvor han har haft talrige features i P1, senest med en række indslag om banditter og børnesoldater i det ustyrlige Congo.

Kenderne og vennerne mener, at Kyrø burde være placeret et godt stykke højere oppe i hierarkiet af ulandseksperter, men han har aldrig kunnet tie stille med sin ærgrelse over redaktører, der syltede det brandvarme ulandsstof.